Svi migranti u Krajini će biti primani na samo jednu lokaciju

Nakon što je prije prvomajskih praznika u Vladi USK-a predstavljen akcioni plan za izmještanje privremenih prihvatnih centara za migrante Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, nastala je nedoumica među građanima Bihaća hoće li sada i migranti iz Velike Kladuše završiti na novoj lokaciji u Bihaću.

Ministar policije Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić ne prihvata da takav problem postoji, javlja Oslobođenje.

Ni puta ni rasvjete

- Jednostavno će se svi migranti koji budu pristizali upućivati na samo jednu lokaciju u Unsko-sanskom kantonu, u Biri i Miralu se neće vršiti prihvat novih, tako da će u konačnici oni koji tu borave i otići iz naše zemlje, a s obzirom na to da se novi neće primati nigdje izuzev na novu lokaciju, Bira i Miral će biti zatvoreni i neće biti potrebe da se raspravlja hoće li migranti iz Velike Kladuše završiti na teritoriji Bihaća, jer nema naših i vaših migranata, kazao nam je Kljajić.

Pitanje Velike Kladuše vrlo je osjetljivo, gdje IOM ima ugovor za korištenje prostora fabrike Miral u Velikoj Kladuši za humanitarno smještanje migranata, međutim, ne kao za pravi prihvatni centar. Vlasti u Velikoj Kladuši potpuno su prekinule suradnju sa IOM-om još kada su se prošle godine usprotivile da se u halama Agrokomerca otvori migrantski kamp.

- Vidimo da u Kantonu nemamo razgovora o zapošljavanju, nikakvih projekata, zato su jedva dočekali da migranti dođu i taj IOM sa projektima male vrijednosti, jer političari se boje birača kojima nemaju šta ponuditi. Nemaju ni urađen put ni rasvjetu. Zbog tih malih projekata prodali su našu slobodu, plus uspijevaju da zaposle svoje stranačke ljude, bivše poslanike i slično, koji rade u tim centrima neprijavljeni, ne plaćaju poreze i doprinose, rekla je predsjednica Laburista Elvira Abdić-Jelenović na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Velika Kladuša.

A Gradsko vijeće Bihaća treba da izglasa novu lokaciju za smještanje migranata van gradskog područja. Jučer je održana sjednica Kolegija GV-a, na kojoj se prvi put otvoreno govorilo gdje bi se migranti mogli smjestiti.

- To još nismo detaljno utvrdili, ali će se definitivno krenuti u njihovo izmještanje. Od svih pobrojanih lokacija, Skočaj, Vučijak, Baljevac, jedna će se odrediti, a gradonačelnik još nije htio reći koja je to lokacija zbog medija. Uglavnom, to je taj potez od Meljnovca pa tamo prema Velikom Skočaju. Neki su prijedlozi otpali kao što je Lohovo, koje se izdvojilo zbog turizma, te Bugar u kojem ipak živi previše ljudi, ispričao nam je naš izvor iz GV-a.

Sjednica GV-a Bihać bit će održana danas, kada će se prijedlog dati na usvajanje. O migrantima iz Velike Kladuše gradski vijećnici neće da čuju. Plan je da se svi migranti koji pristižu upućuju na novu lokaciju, a kada budu imali materijalne i tehničke uslove da prime dvije-tri hiljade ljudi iz Bire, što se nadaju da će postići za nekoliko mjeseci, definitivno će zatvoriti ovaj kamp. Miral ih ne zanima.

 

Bliže granici

- Oni neka rješavaju kladuški, a mi ćemo bihaćki problem, odnosno Biru, s tim da se Bira nakon ovoga više neće puniti migrantima, nego da idu svi gore, gdje će im Grad organizirati smještaj uz podršku donatora. Mislim da će i migrantima gore biti fino, blizu im je granica i neće imati razloga da više budu u gradu. Svakako svi oni kažu da ih ne zanima ostanak ovdje, dodao je gradski vijećnik.

Smatra se da će Gradsko vijeće jednoglasno usvojiti ovu odluku, nakon čega Vlada i kantonalna Skupština trebaju pripremiti plan aktivnosti i ponuditi ga Vijeću ministara na usvajanje. U međuvremenu će se održati i vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, nakon čega će mnogo toga o migrantskoj krizi postati jasnije.