"Svi pričaju o plinu, a koristi ga pet posto stanovništva BiH"

plin

Bisera Hadžialjević je već šest godina na čelnoj poziciji Energoinvesta. Jedna od stvari koje je, kaže, naučila dolaskom na čelo Energoinvesta, jeste i odnos prema i sa medijima, koji je nerijetko razočaraju količinom senzacionalizma koju gaje na veoma ozbiljnim temama.

Urazgovoru za Bussines Magazin, Hadžialjević kaže da ne želi da je zovu novinari koji već imaju naslov, a da ona samo treba da „uskoči“ u to.

“Vidite, plinom su se svi počeli baviti odjednom i odjednom je to postala tema br. 1, a manje od pet posto stanovništva u BiH koristi plin: Sarajevo, malo Visoko i nešto malo privreda u Zenici. Skočila cijena nafte, struja skuplja, drva skuplja, pelet također, ali se priča o plinu i ja to stvarno smatram pretjeranim. Kada znate sve ovo što sam rekla, jasno je da su potrebe za ostalim energentima jako velike i umjesto da svi razmišljaju kako zaštiti cjelokupno građanstvo, bave se plinom. Također mi nije jasno kakvu to privilegiju imaju oni koji koriste plin da bi imali subvenciju, u odnosu na one koji koriste drva ili struju? Zašto subvencionirati plin kad plin imaju ljudi koji žive u Sarajevu, koji imaju plaće i koji to, većina barem, mogu da plate. Onaj dio za koji se već zna da je u socijalnoj potrebi, njih 20.000 – 50.000, to je uredu, ali ne finansirati direktora neke banke. Ili mene… ili nekog ministra… Zašto bi se to radilo u odnosu na ljude koji žive recimo u Banovićima i plaćaju ugalj”, kaže Hadžaljević. 

Na pitanje da li to znači da građani ne treba da brinu i da će plina biti, direktorica Energoinvesta odgovara: Da, to znači.

“Plina ima i on je najjeftiniji u odnosu na sve u okruženju – Srbija, BiH i u sklopu države RS. I to je to. Drama se pravi oko toga iz čisto političkih razloga. Da vam kažem, struja i energenti općenito su najvažnija stvar za jednu privredu, za jednu državu, za jedan Energoinvest. Kod nas se pogrešno stvari nastoje uklopiti u jednu malu sredinu, u neki kanton, neki grad, neku opštinu. Ali ne. Tu glavnu riječ mora da vodi država. Šta je intencija države, šta nama kao državi i građanima u toj državi najviše odgovara? E, kada znamo odgovor na ovo strateško pitanje države, onda idemo dalje. A ne, kako je sada slučaj, politički izabrani direktori Kantona trebaju da prave famu i frku oko pitanja koje je strateško pitanje države. To se dešava kada se politika miješa u struku”, kaže Hadžialjević i dodaje:

“Običan građanin je potpuno zbunjen, teško mu je razumjeti da se cijela frka pravi samo zbog toga što se biznis plina stavio pod legalnu kontrolu. Zato što je neko ranije u Energoinvestu pustio da se razne stvari dešavaju, a koje sam sa zadovoljstvom zaustavila. I to je ispao strašan problem. Kada pitaju zašto više ne može, moj odgovor svima njima je da ne može, jer to radi Energoinvest.