Švicarci će se na referendumu izjasniti o mjerama protiv koronavirusa

Crven i
Švicarci će na sutrašnjem referendumu odlučiti o tome da li će prihvatiti ili će odbaciti "COVID zakon" koji je pravno utemeljenje za ranije donesene protiv pandemije koronavirusa. Skupština je ovaj zakon usvojila još u septembru prošle godine.

Njegov sadržaj je nekoliko puta mijenjan, a njime se reguliše način ublažavanja negativnih finansijskih posljedica uzrokovanih pandemijom, troškovi zdravstvene zaštite, zaštita na radu, kada zatvoriti granice i još mnogo toga.

Ako građani ne prihvate ovaj zakon, njihova odluka će se početi provoditi od septembra ove godine ili godinu dana nakon što je usvojen u skupštini. Čelnik socijalista u skupštini Roger Nordmann je ukazao da će vlada u međuvremenu moći provoditi ranije donesene mjere.

Referendumsko očitovanje o "COVID zakonu" tražila je grupa građana koja se nazvala "Prijatelji ustava". Oni su uspjeli prikupiti 90.000 potpisa švicarskih državljana koji su bili dovoljni da se aktivira institut referenduma. Da bi se to desilo potrebno je minimalno 50.000 potpisa koji se moraju prikupiti najkasnije do 100 dana nakon što zakon usvoji skupština.

Građani okupljeni oko ove grupe smatraju da se njima i njihovim sugrađanima mora dati prilika da se izjasne o mjerama vlasti. Smatraju da su neke od njih bile vrlo štetne, a to se odnosi i na zatvaranje ili lockdown. Ukazali su na to da mjere imaju negativne posljedice po zdravlje ljudi, prije svega mentalno.

Parlamentarac Nordmann je jedan od onih koji su podržali epidemiološke mjere smatrajući da su one spasile živote mnogih Švicaraca. Tvrdi da velika većina građana poštuje mjere protiv pandemije koronavirusa.

Prema anketi Istraživačkog instituta Sotomo, raste podrška načinu na koji švicarska vlast upravlja pandemijom koronavirusa. Od marta ove godine porasla je sa 32 na 49 posto, piše Euronews.