Švicarci odlučuju hoće li promijeniti način na koji banke stvaraju gotovinu i pozajmljuju novac

Švicarci danas odlučuju hoće li promijeniti način na koji banke stvaraju gotovinu i pozajmljuju novac, ali i o tome treba li blokirati strane online kockarnice.

Zagovornici takozvanog sistema suverenog novca žele ograničiti neoporezivo pozajmljivanje banaka i nebrigu o ušteđevini i investicijama ostalih klijenata. Ukoliko Švicarci izglasaju ovu inicijativu komercijalnim bankama u Švicarskoj će biti mnogo teže da odobravaju i proširuju kredite, a centralna banka će imati monopol u izdavanju franaka. Banke bi jedino mogle davati zajmove ako od središnje banke, drugih kreditora ili depozita klijenata, nabave odgovarajuću svotu. 

No, glavne političke stranke, kompanije i banke su protiv ovog sistema. Očekuje se da će glasači odbaciti monetarnu reformu, ali da će podržati novi zakon o kockanju koji bi švicarskim kasinima dozvolio da u ponudi imaju i online kockanje, ali bi zabranio pristup stranim online operaterima koji nemaju dozvolu za rad u Švicarskoj.

Vlada tvrdi da bi nova pravila primorala kockarske kompanije da porez plaćaju u Švicarskoj, a novac od tog poreza bi se koristio za opće dobro.