Švicarci u sve većem broju napuštaju zemlju

Švicarska
Emigracija stanovništva u velikom broju nije jedinstvena samo za zemlje istočne i jugoistočne Evrope.

Emigracija stanovništva u velikom broju nije jedinstvena samo za zemlje istočne i jugoistočne Evrope, već pogađa i bogate države, poput Švicarske.

Sve više Švicaraca odlučuje se da sreću traži u inostranstvu, pri čemu su Francuska, Njemačka i Sjedinjene Američke Države, ali i Australija ili Tajland, omiljene destinacije za život, prenosi Tanjug.

Posljednjih godina je broj Švicaraca koji su napustili zemlju značajno porastao, a istovremeno se sve manje "dijasporaca" vraća.

Nema problema s demografijom

Rezultat toga je da se, naprimjer, 2017. i 2018 godine gotovo 32.000 Švicaraca iselilo, a da se 24.000 vratilo u zemlju.

Prema statističkim podacima, gotovo 36 posto emigranata iz Švicarske je u starosti između 20 i 35 godina, čime sve više mladih pakuje kofere i napušta bogatu, ali skupu Švicarsku.

Druga grupa emigranata su dvojni državljani, odnosno Švicarci stranog porijekla, kao što su Italijani ili Portugalci, koji se, nakon penzije, vraćaju u raniju domovinu.

Švicarska, međutim, nema problema s demografijom, jer je to zemlja u koju se imigrira te se prošle godine u tu zemlju naselilo gotovo 55.000 stranaca.