NB: Švicarska je istinski i dokazani prijatelj BiH

Saopštenje za javnost iz Nezavisnog bloka

Iskustva, adekvatno iskorišteni potencijali Švicarske, na osnovama različitosti i uređenja države koji uveliko mogu pomoći Bosni i Hercegovini na njenom putu ka oslobađanju i pokretanju njenih potencijala u svim sferama, bili su dio razgovora sa ambasadoricom Švicarske u BiH Andreom Rauber Saxer koji je upriličen u Centrali Nezavisnog bloka.

Uz podsjetnik da u ovoj prijateljskoj državi danas živi oko 60 hiljada građana porijeklom iz BiH,  iskorištena je prilika da se istaknu pojedinosti o odnosima između naših država. Švicarska je od 1996. do 2016. godine u Bosni i Hercegovini realizirala oko 1 milijardu konvertibilnih maraka putem projekata iz raznih oblasti, a za period 2017. – 2020. godina, taj iznos je 135 miliona konvertibilnih maraka.

Predstavnici Nezavisnog bloka iskoristili su priliku da se ambasadorici Rauber Saxer zahvale na dosadašnoj pomoći Bosni i Hercegovini i njihovoj predanosti, te da razmijene informacije o uspostavi što bolje saradnje i učešću u projektima koje podržava Vlada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Opšti zaključak razgovora jeste da su Bosna i Hercegovina i Švicarska već odavno stvorile neraskidivu vezu, a ovo je trenutak u kojem se moraju razvijati snažni partnerski odnosi.

Osvrčući se na ustavno uređenje Švicarske, ambasadrica Andrea Rauber Saxer podstakla je na potrebu za stalnim jačanjem demokratskog pristupa u odlučivanju i kreiranju ambijenta za bolji život svih građana u Bosni i Herceogovini.

Posvećenost Švicarske je u jačanju socijalne, ekonomske i političke inkluzije u Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evropskim integracijama. Švicarska teži da doprinese daljem razvoju demokratskog političkog sistema i socijalne tržišne ekonomije koji se zasnivaju na odgovornim javnim i privatnim akterima kao i na aktivnim i osnaženim građanima.

 

Press služba NB