Svijet konačno digao glas protiv ubijanja Rohinja muslimana

Home

Svijet konačno digao glas protiv ubijanja Rohinja muslimana


Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je danas vlasti Mijanmara da suspenduju vojnu akciju i okončaju nasilje protiv Rohinja muslimana u većinski budističkoj zemlji, rekavši da ova kriza destabilizuje cijeli region.

Guterres je na konferenciji za novinare ocijenio katastrofalnom humanitarnu situaciju u Mijanmaru i pozvao sve zemlje da pruže pomoć.

On je rekao da su navodni napadi snaga bezbjednosti na pripadnike Rohinja zajednice potpuno neprihvatljivi i apelovao na vlasti da suspenduje vojnu akciju, prenio je BBC.

Vojska je saopštila da se bori protiv militanata i odbacila je tvrdnje da su njihova meta civili.

 

Nobelovci pisali Vijeću sigurnosti UN-a

Grupa koju čini 18 uglednih ličnosti, među kojima se nalazi i 12 dobitnika Nobelove nagrade, poslali su otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a i zemljama članicama u vezi s posljednjim dešavanjima u Mijanmaru.

U pismu pod nazivom "Kriza s Rohingyama se vrlo brzo pogoršava"apeluju na predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti UN-a i zemlje članice da poduzmu potrebne mjere kako bi se riješila "humanitarna kriza" u pokrajini Arakan.

"Tražimo da se hitno poduzmu mjere kako bi bili zaustavljeni diskriminirajući vojni napadi koji su nevine ljude primorali da napuste vlastite domove i zemlju, čime su ih učinili građanima bez države",navodi se u otvorenom pismu.

Pismo su, između ostalih, potpisali profesor Muhammad Yunus, dobitnik Nobelove nagrade za mir, Betty Williams, irska aktivistkinja i nobelovka i Malala Yousafzai, aktivistkinja za ljudska prava djeteta i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Vijeće sigurnosti UN-a bi danas trebalo održati zasjedanje o dešavanjima u Mijanmaru.

Matthew Rycroft, britanski ambasador u UN-u, kazao je novinarima da su Velika Britanija i Švedska, zbog rastućeg nasilja u Arakanu, sazvali sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Duniya Aslam Khan, portparolka Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), ove sedmice je izjavila da je više od 310.000 Rohingya muslimana od 25. augusta iz Mijanmara pobjeglo u Bangladeš.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila na desetine muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana bili primorani bježati ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

 

(Izvor: N1)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 13/09/2017 - 20:06

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top