Svjedočenja o torturi u zatvorima u Siriji: Nećemo zaboraviti vapaje majki koje odvajaju od djece

Zeytun i njene sestra i paralizirana majka su puštene iz zatvora nakon dvije godine, a danas svjedoči o torturi koju su pretrpjele i okrutnosti Assadovog režima

Refeyda Zeytun je 38-godišnja Sirijka koja je sa sestrom, majkom i hiljadama drugih zatvorenika provela dvije godine u zatvorima režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, javlja Anadolu Agency (AA).

Patnja Refeyde i njenih sestre i majke počela je u bolnici u mjestu Haresta u kojoj su uhapšene kada su dovele majku koja je ranjena u zračnom napadu u centru Damaska.

Umjesto liječenja, snage Assadovog režima su ih uhapsile pod optužbom da je muški član njihove porodice član opozicionih grupa.

Zeytun i njene sestra i paralizirana majka su puštene iz zatvora nakon dvije godine, a danas svjedoči o torturi koju su pretrpjele i okrutnosti Assadovog režima u borbi za ušutkivanje neistomišljenika.

U bolnicu smo otišle da tražimo pomoć za ranjenu majku, ali režimske snage su nas privele i pitale za našeg brata. Cilj je bio da našim pritvaranjem natjeraju mog brata da im se sam preda“, kazala je Zeytun.

Tri žene su provele 11 mjeseci u pritvoru u bolnici u Haresti, a zatim su osam mjeseci provele u zatvoru Hatib.

Prisjećajući se scena brutalnog razdvajanja majki od njihovih djevojčica u zatvoru, Zeytun je kazala da nikada neće zaboraviti vapaj žena i djevojčica pri razdvajanju tokom kojeg nisu znale da li će se ponovo vidjeti.

U odjel zatvora u kojem smo bile su dovođene nove zatvorenice. Nakon mjesec dana su odvojili djevojčice i, kako smo saznale, odveli su ih u sirotišta“, kazala je Zeytun i dodala da su sve žene i djevojke hapšene pod optužbama da su im očevi, muževi ili braća u redovima opozicije.

Jednog dana smo stupile u štrajk glađu sa zahtjevom da nam se kaže šta se dešava i šta će biti s nama. Došao je pukovnik i, umjesto da nas sasluša, prijetio je da ćemo biti silovane ako odmah ne prekinemo štrajk“, kazala je Zeytun.

Zeytun je sa sestrom i majkom potom prebačena u zatvor Adra u Damasku, gdje su provele još pet mjeseci.

U razgovoru s novinarom AA Zeytun je kazala da su 12 dana po dolasku u taj zatvor izvedene pred specijalni sud za borbu protiv terorizma u mjestu Mazze.

Ukupno nas je tog dana 13 zatvorenica izvedeno pred sud, Nas tri smo zajedno izašle pred sudiju. Prvo nas je pitao o bratu, a onda nam je rekao da nismo krive, ali da nas neće osloboditi“, kazala je Zeytun koja je do oslobađanja u zatvoru sa sestrom i majkom čekala još pet mjeseci.