Svjedok na suđenju za ubistvo sarajevskih policajaca: Jedan je još davao znake života

.
S prozora zgrade vodio policijsko vozilo koje se kretalo u suprotnom pravcu

 

U nastavku suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine, danas su saslušani svjedok Damir Turčalo i inspektor SIPA-e Emir Sokočević.

Svjedok Damir Turčalo živi u Geteovoj ulici, te je kobnog dana, kako je rekao oko četiri sata ujutro bio na prozoru u pušio cigaretu. Nakon što je čuo rafalnu paljbu, s prozora je vidio policijsko vozilo pod rotacijom koje se kreće u suprotnom pravcu prema TC „Bingo“ i udara u parkirani Golf.

- Noga policajca je bila na gasu - kazao je svjedok.

Pucano iz automazskog oružja 

Nakon što je istrčao napolje, sreo je komšiju koji je pozvao Hitnu pomoć i čuvara obližnjeg kafića. Ubrzo je na lice mjesta stigla i policija.

- Prišao sam vozilu s desne, suvozačeve strane, vodio sam da je razbijeno zadnje bočno staklo. Vozač se nije micao, drugi policajac je davao znake života, trzao se - kazao je Turčalo pojasnivši kako smatra da je pucano iz automatskog oružja.

Odgovarajući na pitanje Macanovog advokata Duška Tomića svjedok je potvrdio da je prvo upitao: “Gospodo je li sve okej"  nakon čega je prišao bliže vozilu i vidio da imaju povrede.

Inspektor SIPA-e Emir Sokočević danas je prezentirao tri operativne analize a koje se tiču kriptovanog telefona koji koristi Sky aplikaciju, njegovo kretanje na baznim stanicama, kao i kretanje spornog crnog Seata Leona, za kojeg se, prema optužnici, smatra da su ga počinioci koristili u vrijeme ubistva policajaca.

Prema riječima Sokočevića, u sarajevskom naselju Alipašino Polje ima veliki broj stanovništva i telefonskih brojeva i većina je pripadala građanima koji stanuju u tom naselju.

Kobnog 26. okotobra 2018., u vrijeme ubistva između četiri i pet sati, uočen je specifičan SIM broj 00882350816098861 koji ne pripada bh. operaterima. Utvrđeno je da riječ o kriptovanom telefonu koji koristi Sky aplikaciju.

Daljim analizama o kretanju ovog telefona, kao i kretanju sumnjivog crnog Seata, inspektor Sokočević je utvrdio da se može dovesti u vezu njihovo zajedničko kretanje, jer su bazne stanice registrirale telefon na rutama kojima se kretao automobil.

Koristeći podatke iz nalaz Gregora Kovača i službene zabilješke MUP-a Kantona Sarajevo, Sokočević je uvidio da je kriptovani telefon zabilježen na baznim stanicama 23.10. 2018. prilikom pokušaja krađe Audija u ulici Zmaja od Bosne, gdje je uočeno i kretanje Seata Leona.

Kretanje na baznim stanicama 

Također 25. 10. 2018. godine. kada je bila potjera za Seatom Leonom, na baznim stanicama uočeno je brzo kretanje mobitela od jedne do druge bazne stanice. Ovaj mobitel kada miruje, na jednoj baznoj stanici se prijavljuje svaki sat.

Sokočević je preko grafoskopa prikazao kretanje mobitela, a uz korištenje Google Eartha prikazao je mapu baznih stanica u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Kobnog 26. oktobra kamere videonadzora verifikovale su kretanje crnog Seata Leona 04:04 sata u ulici Ive Andrića na Alipašinom polju, a u 04:29 sati u ulici Vuka Karadžića i Tilavi.

Mobitel je 26. oktobra u 03:02 sati uočen na baznoj stanici Dobrinja, a potom u u 03:31. na stanici Donji Kotorac-Ilidža.

Bazna stanica Donji Kotorac-Ilidža prema riječima Sokočevića ima jako veliki domet i pokriva Alipašino Polje i Lukavicu. Ima parametre 307 kao i bazna stanica na Alipašinom Polju, što znači da pripadaju istom lokacijkom području.

Mobitel je do 03:31 verifikovan na Donjem Kotorcu, da bi potom u 04:26. bio zabilježen na baznoj stanici Lukavica i dalje na stanici Trebević Tower, a potom u 04:45 na stanici Bjelašnica vrh. Na kraju je registriran u šest sati u Sumbulovcu gdje je mirovao.

- Sa visokim stepenom sigurnosti može se zaključiti da je mobitel pratio kretanje Seata Leona. Kretao se na istom lokacijskom području - zaključio je Emir Sokočević koji će na narednom pretresu iznijeti analizu Sky dokaza. 

Foto: Avaz