Svjetska banka predviđa da BiH možda postigne visok standard života tek 2040.

.
Analizom rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini od završetka rata do danas, analitičari Svjetske banke dolaze do prognoze da bi zemlja mogla postati visokodohodovna za 16 do 17 godina

 

Uprkos određenom napretku i provedenim reformama, Bosna i Hercegovina još uvijek nije postigla potpuno funkcionalnu tržišnu ekonomiju, a perspektiva članstva u Europskoj uniji ostaje neizvjesna, navodi se u dokumentu “Ekonomski memorandum” Svjetske banke za BiH.

Dokument ističe potrebu za širim strukturnim reformama usmjerenim na produktivniju ekonomiju vođenu privatnim sektorom, kao i smanjenje ovisnosti o sektoru ugljena. Iako su pokazatelji poput relativno niskog omjera javnog duga (oko 30 posto BDP-a), stabilnih cijena te poboljšanog deficita tekućeg računa (s rekordno niskim 2,5 posto BDP-a u 2021. godini), ukazuju na određeni napredak, Bosna i Hercegovina još uvijek zaostaje u rastu u poređenju s partnerima.

Podaci pokazuju da je rast stvarnog BDP-a po glavi stanovnika u BiH nadmašio zemlje u bh. komšiluku, ali više zbog odljeva stanovništva nego zbog veće stope proizvodnje.

Dok zemlje okruženja bilježe napredak u smanjenju jaza u potrošnji po glavi stanovnika u odnosu na prosjek EU-a, Bosna i Hercegovina jedva napreduje, upozorava Svjetska banka.

Uz perspektivu članstva u EU i daljnje strukturne reforme, Bosna i Hercegovina ima potencijal za daljnji ekonomski razvoj.