Svjetski dan muzike obilježen na ulicama grada Bihaća

232332

Obilježavanje Svjetskog dana muzike počelo je u Parizu 1982. god. Od tada do danas muzički su se susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara povodom Svjetskoga dana muzike i prvoga dana ljeta počeli organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. Ove godine obilježavanju su se pridružili i bihaćki muzičari.

Po prvi put u Bihaću, učenici i profesori Umjetničke škole “Nusret Keskin – Braco” Bihać proslavljaju Svjetski dan muzike.

Na više lokacija u gradu građani mogu uživati u izvedbama najpoznatijih svjetskih kompozitora i moderne muzike.

Iz ove obrazovne ustanove pozivaju građane da prošetaju gradom i uživaju u raznovrsnom muzičkom programu.

U 20 sati u centru grada Bihaća je održan večernji koncert, što je predstavaljalo i završnicu obilježavanja Svjetskog dana muzike.

Svjetski dan muzike slavi se svake godine 21. juna, kada se obilježava i kalendarski početak ljeta.

Ideja o Svjetskom danu muzike začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio je cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljetnoga suncostaja. Njegovu je ideju pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique(Festival glazbe) održana 21. juna 1982. u Parizu.

Od tada do danas muzički su se susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara povodom Svjetskoga dana muzike i prvoga dana ljeta počeli organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. U mnogim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom.