Svjetski dan slobode medija: BiH i Slovenija dobro rangirani u odnosu na ostale balkanske države

Slbooda medija
Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja. Cilj obilježavanja je promocija načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske radnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

Svjetski dan slobode medija obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodne štampe.

Ovom deklaracijom se podrazumijeva nezavisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture, a međunarodnoj zajednici je upućen poziv da cenzuru stavi izvan zakona kao nasilje nad ljudskim pravima.

U posljednjih deset godina, u svijetu je ubijeno preko 700 novinara. Prema izvještaju nevladine organizacije "Reporters without borders" (Reporteri bez granica), najvećem riziku su izloženi novinari koji prate oružane sukobe u svijetu, no mnogo njih je ubijeno i izvan oružanih sukoba. Također ističu kako u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja. Građansko novinarstvo najviše trpi zbog tih metoda koje uključuju kontrolu interneta kako bi se kontrolirali blogeri i novinari koji objavljuju tekstove na internetu ili društvenim mrežama.

Nevladina organizacija “Reporters without borders” nedavno je objavila svoj godišnji izvještaj o slobodi medija u svijetu na kojem je Bosna i Hercegovina zauzela 58. mjesto.

Indeks slobode medija obuhvata 180 država, a za razliku od godinu ranije BiH se popela za pet mjesta na ljestvici.

Kao problem medija u BiH navedena su miješanja politike u izvještavanje, netransparentna koncentracija vlasništva te nezaštićenost novinara.

Kada su u pitanju države u regionu najgore se pozicionirala Crna Gora koja se nalazi na 105. mjestu i u godinu dana je pala jedno mjesto na ljestvici. Odmah poslije nje ide Srbija koja je pala za tri mjesta i nalazi se na 93. mjestu.

Ova organizacija ocijenila je da je u Srbiji postalo opasno biti novinar, te da nema istraga u brojnim slučajevima napada na novinare. Upozorili su na brzo širenje lažnih informacija u ovoj državi kao i na veliku koncentraciju medijskog vlasništva.

Hrvatska se nalazi za jedno mjesto ispod Bosne i Hercegovine nakon što se popela pet stepenica na ljestvici. Naglašeno je da se u ovoj državi Vlada ne prestaje miješati u rad državnih medija, te upozoreno da postoji problem fizičkih i cyber napada na novinare.

U regiji, pored Hrvatske, Srbije i Crne Gore još su Makedonija (92), Albanija (84) i Kosovo (70) ispod BiH.

Jedina država u regionu koja se bolje pozicionirala od nas je Slovenija koja se popela za dva mjesta više i nalazi se na 32. poziciji. U ovoj državi prošle godine nije zabilježen nijedan napad na novinare, izvijestila je ova organizacija.

U izvještaju za Bosnu i Hercegovinu navodi se da se nastavlja instrumentalizacija medija u političke svrhe:

“Polarizovana politička klima obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalnom retoriku je stvorila neprijateljsko okruženje za slobodu medija.”

Oni su istaknuli kako su novinari sve češće napadani zbog etničkog porijekla i priča o kojima pišu, a da tužbe za klevetu političarima služe u zastrašivanju novinara.

Navodi se i da državno tužilaštvo nije učinilo mnogo na ispitivanju informacija do kojih su dolazili istraživački novinari, te da zabrinjava netransparentnost u koncentraciji vlasništva medija u BiH.