SzP: Članstvo BiH u NATO-u nije moguće dok je Srbija vojno neutralna

Savez za promjene (SzP) saopćio je danas da članstvo BiH u NATO savezu nije moguće sve dok je na snazi Deklaracija Srbije o vojnoj neutralnosti.

U SzP smatraju da bi svaki srpski političar, koji bi glasao za članstvo u NATO, dok je na snazi Deklaracija Srbije o vojnoj neutralnosti, izazvao podjele u srpskom narodu.

"Mladen Ivanić kao sadašnji i budući član Predsjedništva BiH to nikad neće dozvoliti. Republika Srpska raspolaže mehanizmima da spriječi da dođe do ulaska u NATO protiv njene volje. Ako bi došlo do preglasavanja, iskoristila bi pravo zaštite vitalnog nacionalnog interesa, sazvala Narodnu skupštinu i odbila ulazak u NATO", navodi se u saopćenju SzP-a.

U SzP-u podsjećaju da je tri mjeseca nakon usvajanja Deklaracije o neutralnosti Srbije, u junu 2009. godine tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP).

"Istina o putu BiH u NATO je upravo u činjenici da su na svim dokumentima koji se tiču NATO-a potpisi prvih saradnika Milorada Dodika iz SNSD-a - Nikole Špirića i Nebojše Radmanovića", ističu iz SzP-a.

Vlada Republike Srpske nije saglasna sa predloženim "Individualnim partnerskim akcijskim planom o saradnji BiH i NATO-a za period 2017-2019. godina" i traži od Vijeća ministara BiH da ga ne usvoji dok se ne usaglasi sa svim relevantnim institucijama u BiH, saopćeno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose sa javnošću nakon današnje sjednice.

Izvor: