Tabaković: Bošnjaci će staviti veto na Dodikov zakon

.
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenut će mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, odnosno stavit će veto na Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u tom entitetu. Potvrdio je ovo za Faktor predsjednik Kluba bošnjačkog naroda Alija Tabaković.

“U ponedjeljak ili utorak naredne sedmice održat ćemo sjednicu kluba i staviti veto, tako da u narednih mjesec, od stupanja na snagu ovog zakona nema ništa”, kazao je Tabaković.

Zahtjev Kluba Bošnjaka najprije će razmatrati Vijeće naroda koje prema proceduri potvrđuje svaki zakon koji koji usvoji Narodna skupština RS.

Ukoliko klub nekog od tri konstitutivna naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata, pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, onda ti zakoni ili odluke idu na usaglašavanje Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine.

Ako se ni tu ne postigne saglasnost, onda, konačnu odluku o spornim zakonima donosi Ustavni sud RS-a.

“Ne očekujemo da će Ustavni sud RS-a raditi u našu korist jer je na samoj sjednici Narodne skupštine uz Milorada Dodika bio Džerald Selman, predsjednik ovog suda koji Dodik kontroliše. Nakon toga nam preostaje mogućnost vanrednog pravnog lijeka – upućivanje apelacije Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, što mogu uraditi ili članovi Predsjedništva BiH ili ovlašteni broj parlamentaraca na nivou države”, kaže Tabaković.

Podsjećanja radi, odluke Ustavnog suda BiH se više neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske, odlučeno je na sjednici Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci, 27. juna.

To zakonodavno tijelo je usvojilo Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u, sa 56 glasova od 65 prisutnih.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a i jedan od predlagača zakona, izjavio je ranije tokom sjednice da će nakon Ustavnog suda BiH zabraniti djelovanje Suda i Tužilaštva BiH, kao i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na teritoriji ovog bh. entiteta.

Dodik, koji je istovremeno i lider najjače parlamentarne stranke u ovom entitetu, SNSD-a, upozorio je da će do ovoga doći ako ne bude političkog dogovora na bh. nivou – odnosno usvajanja Zakona o Ustavnom sudu BiH.

Za Dodika i druge članove vladajuće koalicije u RS-u je sporno što je Ustavni sud BiH izmjenio pravilnik, odlučivši da sada na sjednicama na kojima se odlučuje o određenim pitanjima ne moraju prisustvovati sudije iz RS-a, te tako spriječio moguće blokade odlučivanja iz ovog bh. entiteta.