Tači: Amerikanci su mi obećali stotine miliona dolara

gfhjkkl
Predsjednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači izjavio je da je njegov susret sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, u okviru višednevne posjete SAD, važan za postizanje sporazuma i da predstavlja - "istorijski uspjeh". On je dodao da su mu Amerikanci obećali stotine miliona dolara nakon postizanja sporazuma sa Beogradom.

Onemogućen da se obrati poslanicima u parlamentu, Tači je o detaljima posjete govorio na vanrednoj konferenciji za novinare.

Govoreći hronološki o sastancima koje je imao u Bijeloj kući, Tači je rekao da se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sastao uz posredovanje specijalnog izaslanika američkog predsjednika za dijalog Ričarda Grenela, a prisutan je bio i savetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brajan.

"Ovaj sastanak je važan iz više razloga, jer označava snažan povratak SAD u procesu traženja konačnog rješenja za sporazum između Kosova i Srbije. Vašington bi u tome preuzeo ključnu ulogu", rekao je Tači, javila je televizija "Klan Kosova", a prenijela prištinska "Gazeta ekspres".

To je, kazao je, istorijski uspjeh.

"Sastanak označava spremnost da se proces nastavi nakon godinu ili više dana", rekao je Tači i dodao da je susretom sa Vučićem u Bijeloj kući povećana vjerovatnoća da se to zaista može dogoditi.

"Posvećenost naših američkih prijatelja Kosovu i postizanju konačnog sporazuma vodi miru za Kosovo i Srbiju, a okončanje procesa dijaloga i mogućnost da Srbija prizna Kosovu članstvo u Ujedinjenim nacijama i otvaranje sigurne perspektive da Kosovo što pre postane član NATO", rekao je, između ostalog, Tači.

Tači je rekao da je u Pentagonu dobio punu podršku za tranziciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku, kao preduslovu za članstvo u NATO.