Tadić ostaje na funkciji do oktobra? - Ako se utvrdi krivnja o tome se više ne može razgovarati

asd
Iako je održana sjednica na kojoj se odlučivalo o smjeni Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, odluka još nije poznata, a njen advokat već najavljuje žalbu

Drugostepena disciplinska komisija održala je u četvrtak sjednicu i donijela odluku u predmetu u kojem je prvostepeno smijenjena glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, ali će javnost o ovoj odluci biti obaviještena tek nakon što pisani otpravak odluke bude dostavljen strankama u postupku. Pravni zastupnik tužiteljice Vlado Adamović kaže za Oslobođenje kako njemu još nije poznat sadržaj odluke i da nije siguran ni da li je donesena. Smatra i da postoji način da se zadovolji potreba javnosti za transparentnošću a da se u isto vrijeme ne ugrozi zakonitost postupka.

PONOVO ŽALBA

- Bilo je nagađanja o završetku te sjednice, ja sam čuo da čak i nije u cijelosti završena, ali u svakom slučaju nakon vijećanja treba proći određeno vrijeme da bi se odluka napisala. Zašto je ovoliko pišu, ne znam, govori Adamović i najavljuje novu žalbu ako se potvrdi prvostepena odluka.
- Takva odluka će za mene biti neprihvatljiva, s obzirom na to da sam ja u žalbi istakao da se Prvostepena disciplinska komisija nije držala kriterija za izricanje sankcija, smatra Adamović i dodaje kako je uz sve priložio i dokaze.

Žalba Tadićke na drugostepenu odluku, pod uslovom da je utvrđena njena odgovornost, bit će razmatrana u oktobru, najavljuje Lagumdžija

- Tražio sam da se otvori sjednica kako bih ja razložio te dokaze, međutim, Drugostepenoj komisiji to očigledno nije bilo neophodno. Oni mogu držati sjednice bez prisustva stranaka iako po Zakonu o VSTV-u postoji specifikum da onaj ko je pred komisijom ima pravo prisustvovati, pojašnjava Adamović i govori da će i to biti predmet žalbe.

Podsjećamo da je Odlukom Prvostepene disciplinske komisije Tadić izrečena disciplinska mjera premještanja s mjesta glavne na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH. Potvrđivanje ove odluke na Drugostepenoj komisiji značilo bi da je za konačno razrješenje, u slučaju žalbe na odluku, bilo potrebno još izglasavanje za smjenu na sjednici VSTV-a.

- Ako se utvrdi krivnja na Drugostepenoj, o tome se više ne može razgovarati. Tada bi se na sjednici VSTV-a raspravljalo isključivo o tome da li je određena sankcija adekvatna ili nije, pojašnjava Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, napominjući da je on, prije toga, dužan imenovati izvjestioca.

ZANEMARIVANJE OBAVEZA

Ističe da članovi koji su ranije izuzeti iz postupka odlučivanja ne mogu ući u krug potencijalnih izvjestilaca. Dakle, sedam članova VSTV-a ne mogu biti izvjestioci u trećem stepenu, a njih osam može. Naredna sjednica Vijeća bi trebala biti održana krajem septembra. S obzirom na to da odluka u predmetu protiv Tadić još nije napisana i dostavljena strankama, teško je očekivati da do tada bude pripremljen materijal za treći stepen. To znači da će žalba Gordane Tadić na drugostepenu odluku, pod uslovom da je utvrđena njena odgovornost, biti razmatrana na sjednici VSTV-a zakazanoj za oktobar, a što nam je potvrdio i Lagumdžija. Postupak protiv Tadić počeo je u maju, nakon što je u aprilu podnesena disciplinska tužba prema kojoj je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata.

Foto: Avaz