Talibani izdali islamski dekret kojim se zabranjuje konzumacija nargile

.
Vlada u Afganistanu predvođena talibanima nedavno je izdala fetvu, ili islamski dekret, za zabranu nargila, koje su posljednjih godina postale uobičajena pojava u toj ratnoj zemlji, izvještavaju mediji.

 

Nargile, poznate i kao šiša, smatra se opojnim sredstvom, koje je zabranjeno islamom, javio je RSE.

Zabrana nargila najavljena je ranije ovog mjeseca u zapadnoj pokrajini Herat, prenosi wefornews.

Nejasno je da li se fetva odnosi na cijelu zemlju.

Ovaj potez je imao ozbiljan uticaj na kompanije u Heratu, gdje su mnogi kafići sa šišama bili prisiljeni da se zatvore. U međuvremenu, restorani koji nude šišu bili su primorani otpuštati osoblje kako broj kupaca opada.

Zabrana nargila je najnoviji pokušaj Talibana da nametnu svoje ekstremističko tumačenje islamskog šerijatskog zakona u Afganistanu, gdje je militantna grupa nasilno preuzela vlast u avgustu 2021.

Udruženje vlasnika kafića u Heratu saopštilo je da je oko 2.500 ljudi izgubilo posao nakon zabrane, što je pogoršalo ionako tešku ekonomsku situaciju za mnoge stanovnike, prenosi RSE.

Talibansko preuzimanje vlasti izazvalo je ekonomski kolaps i pogoršalo veliku humanitarnu krizu u Afganistanu, gdje su glad i siromaštvo široko rasprostranjeni.

Azizul Rahman Mohajer, pokrajinski šef talibanskog Ministarstva za promociju vrlina i prevenciju poroka, rekao je da su nargile "protiv šerijata".

Talibani, međutim, nisu nametnuli nikakva ograničenja na nasvar (naswar), blagu drogu napravljenu od duhana.

Popularan je među avganistanskim muškarcima, posebno u ruralnim područjima, uključujući među talibanskim borcima, izvještava RSE/RL.

Talibani su u aprilu proglasili potpunu zabranu ilegalnih narkotika, iako afganistanski farmeri kažu da i dalje sade usjeve, uključujući opijum.

 

Foto: Ilustracija