Talibani najavljuju trodnevni prekid vatre

.
Talibani su u utorak najavili trodnevni prekid vatre u Afganistanu tokom Kurban-bajrama, praznika muslimana, koji počinje od 31. jula.

 

Glasnogovornik Zabihullah Mujahed rekao je da će "mudžahedini" pratiti odvijanje primirja tokom tri dana Bajrama.

 

"Također, svi mudžahedini (talibanski pobunjenici) moraju biti pažljivi kako niko od njih ne smije preći u područja pod kontrolom vlade", navedeno je u saopćenju.

 

Ranije je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani obećao pustiti svih 5.000 talibanskih militanata u sklopu sporazuma o razmjeni zarobljenika koji su potpisali SAD i talibani i pozvao militantnu grupu da se pripremi za pregovore narednih dana.

 

Afganistan je poprište duboke višedecenijske političke i sigurnosne krize koja se ogleda u borbi za prevlast između talibanskog pokreta i vladinih snaga.

 

Stalnu sigurnosnu prijetnju predstavlja i teroristička organizacija ISIS koja je, nakon poraza u Iraku i Siriji, znatno intenzivirala aktivnosti na tlu Afganistana.

 

Historijski "Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu" su 29. februara u Dohi potpisali američki izaslanik Zalmay Khalilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta Mullah Abdul Ghani Baradar.