Talijani razmišljaju o proizvodnji domaćih vakcina protiv korone

.
NOVA talijanska vlada razmatra mogućnost domaće proizvodnje cjepiva kako bi ubrzala cijepljenje, a proizvođači upozoravaju da bi pripreme trajale mjesecima.

Premijer Mario Draghi proglasio je kampanju cijepljenja prioritetom u prvoj službenoj izjavi nakon preuzimanja dužnosti prošlog tjedna.

 

Kako navodi list La Repubblica, doze iz domaće proizvodnje ne bi se automatski dijelile građanima u Italiji, već bi se možda morale distribuirati u druge zemlje u Europi.

 

Šef udruge koja proizvodi lijekove: Cjepiva bi stigla 4-5 mjeseci nakon aktiviranja

Predsjednik udruge proizvođača lijekova Farmindustria Massimo Scaccabarozzi pozvan je na sastanak s ministrom gospodarskog razvoja Giancarlom Giorgettijem radi razgovora o domaćoj proizvodnji cjepiva. Scaccabarozzi je jučer listu La Stampa izjavio da bi se talijanske tvrtke možda mogle osposobiti za proizvodnju odobrenih lijekova.

 

Istaknuo je, međutim, da mnogo toga treba razmotriti i da bi pripreme trajale mjesecima.

 

"Čak i kada bismo pronašli potrebne bioreaktore, dobili bismo cjepiva tek četiri do pet mjeseci nakon njihova aktiviranja", rekao je Scaccabarozzi, dodavši kako bi do tada pritisak da se poveća broj doza cjepiva mogao oslabjeti. Unatoč tome, kako je istaknuo, plan domaće proizvodnje ima smisla, između ostalog i zbog drugih epidemija.

 

Italija ima oko 60 milijuna stanovnika, a dosad je podijelila oko 3.6 milijuna doza cjepiva.