Tamo su bolje plaćeni i više cijenjeni: Njemačka kao "obećana zemlja" za vozače iz BiH

.

Njemačka je od 1. augusta ove godine službeno priznala sve vozačke dozvole iz Bosne i Hercegovine, sa svim položenim kategorijama za putnička i teretna vozila. Ova odluka olakšala je učešće u saobraćaju mnogim bh. građanima u Njemačkoj, ali je naročito pogodna vozačima kamiona i drugih teretnih vozila iz BiH. To otvara strah da bi naša zemlja, još više mogla ostati bez profesionalnih vozača, ili što bi se ovdje reklo bez šofera. Provjerili smo da li se već osjete posljedice te odluke u Unsko-sanskom kantonu...


Odlazak profesionalnih vozača iz Bosne i Hercegovine dobio je na intenzitetu 2019. godine, kada je njemačka transportna industrija objavila da joj nedostaje više hiljada vozača, pa su vozači iz BiH masovno odlazili u tu evropsku zemlju i prije nego što je njemačka vlada odobrila olakšice. Sada se očekuje da će ubrzo broj vozača koji odlaze iz BiH u tu državu biti još veći.


Osim plata, koje su znatno niže nego u zemljama Evropske unije, naši vozači godinama upozoravaju i na otežane uvjete rada, duga čekanja i komplikovane procedure na graničnim prelazima. Sve su to dovoljni razlozi za odlazak u zemlje, gdje će biti bolje plaćeni i više cijenjeni. Na evidencijama nezaposlenih na području Unsko-sanskog kantona trenutno je oko 28.000 ljudi. Među njima je i 100 profesionalnih vozača, koji imaju treći stepen obrazovanja, položen državni ispit i kvalificirani su kao vozači.