Tegeltija: Bit ću posvećen vladavini prava

Nakon što budući predsjedavajući iznese kompletan ekspoze svog budućeg rada, poslanici će glasati o prijedlogu njegovog imenovanja.

Zoran Tegeltija, mandatar za novi saziv Vijeća ministara u svom obraćanju poslanicima Predstavničkog doma kazao je da će kao budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH prvenstveno biti posvećen  vladavini prava i vrijednostima na kojima počivaju savremene deemokratije svijeta.

- Svjestan sam odgovornosti prema građanima i spreman sam da osiguramo reforme ,a koje će biti usmjerene na svakodnevno rješavanje pitanja građana a zasnovanih na vladavini prava. Spreman sam da pokažem spremnost da buduće Vijeće ministara može da provede reformske procese koji će omogućiti put BiH ka Evropskoj uniji- kazao je Tegelltija.  

Donošenje budžeta jedan je jedan od prioriteta budućeg Vijeća ministara .  kazao je Tegeltija. 

-Socijalni i bezbjedonosni izazovi sa kojima s suočavaju građani i zemlja, ekonomija, reforma javna uprave, vladavina prava, evropski put, migrantsk kriza, izbjeglice, mladi , žene i ostale kategorije društva , bit će ključna pitanja kojima će se baviti Vijeće ministara BiH - kazao je Tegeltija. 

Nakon što budući predsjedavajući iznese kompletan ekspoze svog budućeg rada, poslanici će glasati o prijedlogu njegovog imenovanja.

 Prije no što je Denis Zvizdić, predsjedavajući Doma pročitao dnevni red poslanici su se izjašnjavali o prigovoru poslanika Damira Arnauta da u sali nema članova Predsjedništva BiH kao predlagača, iako je, kako navodi, po Poslovniku sjednici dužan prisustvovati bar jedan od predlagača.

Predsjedavajući Doma Denis Zvizdić dao je na glasanje da se rasprava o ovom pitanju nastavi bez prisustva članova Predsjendištva BiH koji su na službenom putu u Sloveniji koja je usvojena te je sjednica nastavljena bez predstavnika predlagača. 

Arnaut je podsjetio da se slična situacija desila prilikom imenovanja Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ali je tadašnji predsjedavajući Parlamenta BiH Šefik Džaferović dao pauzu nakon čega je jedna od članova Predsjedništva BiH došao na sjednicu.