Tegeltija priznao Schmidta, ali odluke NSRS ne smatra opasnim napadom na ustavni poredak

asdf

- Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara u zvaničnom dopisu, mimo odluka SNSD-a, nazvao je Christiana Schmidta visokim predstavnikom, a ne njemačkim turistom kako ga vole zvati u bh. entitetu Republika Srpska.

Tegeltija je Schmidta oslovio ovom titulom odgovarajući na pitanje delegata Denisa Bećirovića postavljeno 16. februara šta je konkretno učinilo Vijeće ministara s ciljem informisanja garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma (SAD, EU, UK, Njemačka, Francuska i Rusija) i Ujedinjenih nacija o opasnom i agresivnom napadu organa bh. entiteta RS na ustavni poredak države BIH.

„Odluke NSRS ne predstavljaju 'opasan i agresivan napad' na ustavni poredak, već upravo pozivanje na poštovanje slova Dejtona i njegovog Aneksa 4 tj. Ustava BiH“, kazao je Tegeltija već dobro poznatu priču koju najviše zagovara Milorad Dodik.

No, onda je predsjedavajući Tegeltija ipak Schmidta oslovio titulom.

„Iz aktivnosti visokog predstavnika za BiH i izjava članica PIC-a može se zaključiti da su isti upoznati sa predmetnim odlukama NSRS te da nema potrebe da ih Vijeće ministara upoznaje po tom pitanju.

Mišljenja sam da javno zagovaranje unitarizacije BiH i pozivanje na intervenciju drugih zemalja predstavlja antidejtonsku i antiustavnu politiku, Dejtonska BiH je nastala kao kompromis, on nam je potreban i sada da prevaziđemo trenutne političke probleme i ostvarimo osnovni strateški cilj dobijanje statusa kandidata i članstvo u EU“, kazao je Tegeltija.

Bećirović je ovo pitanje postavio nakon što su zastupnici NSRS izglasali zaključke o povlačenju Republike Srpske iz ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Zapadne zemlje i probosanske političke stranke ovaj potez ocijenili su kao uvođenje zemlje u vrlo nestabilan period.

Ipak, Tegeltija ne vidi ništa sporno te ovakve odluke ne vidi opasnim i agresivnim napadom.

Foto: Arhiva