Tegeltija se sastao sa Boreljom: Odlučnost BiH da postane dio evropskih društvenih, ekonomskih i političkih struktura

asd
Naglasio da bi donošenje odluke o dodjeljivanju statusa kandidata za članstvo BiH dalo snažan podstrek provođenju reformskih procesa i intenziviranju političkog dijaloga o teškim pitanjima

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj posjeti Briselu, održao je večeras bilateralni sastanak sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednikom Evropske komisije Žozefom Boreljom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u kontekstu prevazilaženja krize izazvane pandemijom koronavirusa, unapređenju regionalnih odnosa, te evropskim integracijama.

Evropski put

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara evropskom putu, uz puno uvažavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, te naglasio da je osnovna pretpostavka za uspješnu realizaciju svih procesa u kontekstu evropskih integracija, intenzivna komunikacija i dijalog, što je od marta prethodne godine gotovo onemogućeno a što se odražava na sve procese.

Predsjedavajući Tegeltija je u razgovoru sa visokim predstavnikom EU Boreljom potvrdio odlučnost BiH da postane dio evropskih društvenih, ekonomskih i političkih struktura, naglasivši da bi donošenje odluke o dodjeljivanju statusa kandidata za članstvo BiH dalo snažan podstrek provođenju reformskih procesa i intenziviranju političkog dijaloga o teškim pitanjima.

Tokom sastanka, predsjedavajući Tegeltija je izrazio zahvalnost za kontinuirani angažman Evropske unije na jačanju političkih i ekonomskih veza u regionu zapadnog Balkana, kao i za podršku u naporima na ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

Regionalna saradnja

Sagovornici su zajednički ocijenili da je snažan, stabilan i prosperitetan zapadni Balkan u interesu i EU i zemalja zapadnog Balkana, te da je u narednom periodu neophodno raditi na unapređenju regionalne saradnje kao mehanizma za napredovanje ka EU.

Nakon bilateralnog sastanka, predsjedavajući Tegeltija će učestvovati na radnoj večeri sa liderima zemalja Zapadnog Balkana.