Vježba Vojske Srbije: Tenkovi, haubice, helikopteri u blizini Ćuprije

Taktička vježba sa bojnim gađanjem ''Sadejstvo 2018'' počela je danas na poligonu Pasuljanske livade, u izvođenju Četvrte brigade Kopnene vojske, vazduhoplovne brigade i Specijalne brigade, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U izvođenju vježbe učestvuje ukupno 923 pripadnika vojske, a upotrebiće se različite vrste naoružanja i pokretnih sredstava.

Između ostalog u vježbi će učestvovati tenkovi, borbena vozila pješadije M-80A, samohodne haubice, tenk za izvlačenje i, tenk nosač mosta, višecjevni bacači raketa, minobacači, jurišni avioni ''Orao'', kao i helikopteri HN-42M ''Gama'' i helikopter Mi-8, Hameri, bespilotna letjelica "Orbiter"....

Taktična vježba sa bojnim gađanjem ''Sadejstvo 2018'' izvodi se u okviru godišnjeg plana realizacije vježbi u Vojsci Srbije za 2018.godinu.

Cilj vježbe, čija je tema izvođenje pobunjeničke operacije, je da se kroz izvođenje taktičnih vježbi sa bojnim gađanjem unaprijedi taktična i vatrena osposobljenost posada, posluga i odjeljenja i da se kroz kolektivnu obuku provjeri osposobljenost jedinica za izvršenje namjenskih zadataka.

Vježba se realizuje kroz posjedanje linija blokade, zatim blokadu naseljenog mjesta, izvođenje napada, poziv na predaju i neutralisanje pobunjenika u naseljenom mjestu.

CUPRIJA.jpg