Tenzije u Londonu na vrhuncu, policija čuva škole: Rat sa Bliskog istoka se preliva, Evropa u strahu

.
Policajcima u Londonu naloženo je da pojačaju aktivnosti prikupljanja obavještajnih podataka u školama kao odgovor na rat između Izraela i Hamasa, što je pojačalo zabrinutost među grupama za zaštitu ljudska prava u vezi sa nadzorom djece.

Policajcima je naloženo da „pojačaju vidljive patrole“ u školama i da se angažuju sa školskim osobljem kako bi dobili informacije o „tenzijama u zajednici“, navodi se u pismu upućenom direktorima škola, prenio je „Guardijan“.

Prema navodima policije, ciljevi pojačanih aktivnosti u školama su “čuvanje mladih ljudi, poboljšanje poverenja u policiju i njihovo odvraćanje od kriminalnih aktivnosti”.

U pismu, koje je dobila organizacija za istraživačko novinarstvo Point Sors, takođe, se navodi da se želi da policajci stacionirani u školama, poznati kao službenici sigurnih škola, pomognu u stvaranju “sigurnih prostora” u obrazovnim ustanovama u saradnji sa školskim osobljem.

Pismo je upućeno direktorima škola u Vandsvortu, Kingstonu, Mertonu i Ričmondu.

“Povjerenje u policiju u zajednicama sa kojima radim je veoma nisko. Umjesto da ubjedi decu, njihovo prisustvo u školama generalno izaziva uzbunu i zabrinutost na osnovu toga što nesrazmjerno usmeravaju pažnju na djecu iz etničkih manjina”, ocjenio je aktivista za prava zajednice Staford Skot.

Policijska nadzorna grupa Netpol, takođe, veruje da će povećani fokus policije na škole vjerovatno imati negativan utjecaj na učenike.

Đun Peng iz organizacije za zaštitu ljudska prava Liberti rekla je da rutinskim angažovanjem sa školskim osobljem radi dobijanja informacija u vezi sa učenicima, policija podriva odnose i povherenje koje su učenicima i nastavnicima potrebni da bi razmjenili ideje i razvili kritičko mišljenje.