Teret pod kojim se nalazi Krajina uslijed migrantske krize

Korzo
Prema mišljenju čelnih ljudi Kantona ovo područje je značajno zapostavljeno od centralne vlasti. USK je i na poslijednjem mjestu po razvoju iako je u ratu podnio težak teret odbrane i bio prvi u osnivanju kantonalnih struktura vlasti.

 

Sa vrha države izostale su imalo značajne investicije, a nisu se dočekale ni one višemilionske, kako je rekao premijer USK Mustafa Ružnić.

Dopredsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić naveo je da je ovo po broju prvi kanton, ali poslijednji poo nom što imaju drugi kantoni ili važnije regije u BiH.

Migrantska kriza je najbolji primjer koliko je USK usamljen, a na koju se već odavno ukazuje, a reakcija se desila tek sad od strane federalnih i državnih organa, kada se dio ovih problema prenio i na druga područja.

Prema riječima premijera, odmah se trebala uspostaviti koordinacija svih nivoa vlasti, od lokalnih do državnih, uključiti Vijeće ministara i međunarodne partnere u našoj  zemlji te donijeti strateški dokument.

Naveo je još i to da je neminovna izmjena Zakona o azilu i strancima kao i ojačavanje istočne granice preko koje migranti prelaze nesmetano.