Terzo na obilježavanju 30. godišnjice Viteške motorizovane brigade u Brčkom

.

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo danas je u Brčkom uime Federalnog ministarstva prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice formiranja 108./215. Viteške motorizovane brigade, saopćio je Ured Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za odnose s javnošću pozivajući se na informaciju resornog federalnog ministarstva.

Terzo je odao počast poginulim braniocima te kazao da je današnja posjeta određena podrška koju Vlada FBiH i Federalno ministarstvo pružaju boračkoj populaciji.

– Želim poručiti da smo uz vas i da ćemo učiniti sve kako bi omogućili da imate prava koja imaju branioci u Federaciji BiH. Nedavno usvojene izmjene zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, kojima je omogućeno ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu svim borcima, kao i suprugama umrlih boraca koji žive u Brčko Distriktu BiH bez obzira na godine. Ranije smo omogućili da pod jednakim uslovima možete aplicirati na sve javne pozive Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata – kazao je Terzo.

Dodao je da su potpisani Protokol između vlada FBiH i Brčko Distrikta BiH te Sporazum kojim će pripadnici Armije RBiH, MUP-a RBiH i HVO-a moći lakše ostvariti prava, odnosno da neće morati odlaziti iz općine Srebrenik i Domaljevac Šamac.

Rekao je i da je cilj današnje posjete da se nikada ne zaboravi herojstvo svih onih koji su svoje živote i mladost dali za slobodu koju imamo.

Tokom današnje posjete, pomoćnik Terzo je položio cvijeće na mezarju u Gornjem Rahiću i na Centralno spomen-obilježje te prisustvovao svečanoj akademiji, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.