Teška noć pred vatrogascima kod Konjica: Veliki požar prijeti selu Spiljani

.

Vatrogasci na području Konjica se više od deset dana neumorno bore sa požarima koji se neprestano aktiviraju, a posebno je dramatično danas zbog velikog požara iznad sela Sipljani koji prijeti porodičnim kućama u tom selu.

Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i vatrogastvo Husein Hodžićza naš portal kaže kako su ne terenu vatrogasna jedinica općine Konjic i vatrogasna jedinica Šumarstva Prenj Konjic, te da im se pridružuju i mještani koji strahuje domove i imanja.

"Ovdje je danima stranje jako teško. U zadnjih deset dana smo imali više od 50 intervencija šumskih požara i vatrogasne ekipe su stalno na terenu. Ali požar koji je jučer izbio iznad sela Spiljani se nekontrolisano raširio i zahvatio je ogromno područje. Ljudi su se uspaničili jer je nevjerojatno kako gori i približava se porodičnim kućama", kaže Hodžić za Klix.ba koji nam se javio sa tog požarišta.

Ističe kako je opožarena površina oko 200 hektara i je do sada izgorijelo oko 300 000 borovih sadnica, što je ogromna šteta, dok će se posljedice požara koji plamte tak naknadno zbrajati.

Najveći problem požara koji bukte širom Hercegovine je to što prijete naseljima, a u velikom broju su na nepristupačnim terenima i ne mogu se gasiti bez pomoći iz zraka.

Ali kako Federacija BiH nema Air tractore ni kanadere za gašenje požara, jedina opcija je helikopter Oružanih snaga BiH, za čiji izlazak na teren je duga i komplikovana procedura s obzirom na to da odobrenje za njegov angažman mora dati Predsjedništvo BiH.