Teško im odolijevamo: Ove namirnice mogu izazvati zavisnost kao nikotin

.
Konzumiranje ultraprerađene hrane izaziva nalet dopamina, koji s vremenom opada, što dovodi do iznenadnog ciklusa žudnje

 

Ne možete da spustite kesu čipsa sve dok ne pojedete i posljednji komadić? Nauka kaže da problem nije u vama, već u nezdravoj hrani. Eksperti ističu da ultraprerađena hrana, ili UPF, izaziva zavisnost kao nikotin ili droge.
 

Šokantno otkriće

Nova analiza 281 studije u 36 različitih zemalja pokazala je da je zapanjujućih 14 posto odraslih zavisno od ultraprerađene hrane. Otkriće je šokantno kada znamo da je ultraprerađena hrana, koja uključuje kobasice, sladoled, keks, bezalkoholna pića i slatke žitarice, povezana s demencijom, rakom, psihološkim problemima, pa čak i ranom smrću.

- Kombinacija rafinisanih ugljikohidrata i masti koje se često nalaze u ultraprerađenoj hrani može povećati zavisnost od ove hrane - napisali su autori studije u svojim nalazima objavljenim u „The BMJ“.

Samo jedan sastojak može izazvati zavisnost

Jedan od autora studije Kris van Tuleken rekao je za Guardian:

- Ultraprerađena hrana za mnoge ljude izaziva zavisnost. Kada postanu zavisni od hrane, to je skoro uvijek ultraprerađena hrana.

Naučnici sumnjaju da samo jedan sastojak može izazvati zavisnost.

- Konzumiranje ultraprerađene hrane izaziva nalet dopamina, koji s vremenom opada, što dovodi do iznenadnog ciklusa žudnje - slično kao neko ko je zavisnik o alkoholu ili drogi. Iako je malo vjerovatno da sami po sebi izazivaju zavisnost, aditivi u hrani mogu da pojačavaju kalorijske efekte - primijetio je istraživački tim.

Zavisnost se neće pojaviti kod svakoga

Prema Van Tulekenu, proizvodi koji izazivaju zavisnost nemaju isti efekt na sve.

- Skoro 90 posto ljudi može da proba alkohol i ne razvije problematičnu vezu. Tako će neko pojesti šaku čipsa i biti zadovoljan, a neko možda neće biti te sreće.

Većina namirnica je sigurna u umjerenim količinama.

Magazin Healthline navodi da ne bi trebalo da više od 10 do 20 posto naših kalorija dolazi iz prerađene hrane.