Testirali smo Renault Captur: Puni porodični format

df
Renault Captur u svom novom izdanju i drugoj generaciji nastavlja stopama uspješnog prethodnika. Ipak, Renault je uspio mnogo više od toga da napravi blago modernizovanu verziju automobila čiji se koncept pokazao odlično prihvaćenim. Ovaj put smo isprobali Captur kroz drugu prizmu.

 

Renault je sa Capturom definitivno još jednom prekrojio tržište i izmislio novi segment koji se dokazao i pokazao vrlo uspješnim i popularnim. Najbolje od svega, u drugoj generaciji Captur nastavlja jednako uspješno. Simpatičan kompaktni crossover sada je zaista dobio punu upotrebnu vrijednost.

Naime, prethodna generacija je i uz solidnu ponudu prostora i niz praktičnih rješenja, pomičnu zadnju klupu i brojne pretince ipak bila za nijansu premala za četveročlanu porodicu. Renault je to uvidio i novi Captur je stigao znatno veći i potpuniji. Lako je to vidjeti i posmatrajući ga na parkingu među ostalim autima. Dok prethodnik nije odskakao previše od B segmenta na kojem je zasnovan, novi Captur ako parkirate pored, na primjer, starijeg Scenica lako izgleda kao veći i robusniji auto.

Da to nije samo privid ovaj put smo na nešto duži test dobili Captur kako bismo provjerili sve njegove vrline kao jedinog porodičnog automobila. Tačnije, prije je bila sasvim opravdana dilema zašto platiti više za povišeni kompakt B segmenta za tek neznatno više praktičnosti. Ovaj put nije tako, Captur je sada punopravni porodični auto, a provjerili smo koliko je to slučaj u svakodnevici.

Jednostavni trikovi za potpunu upotrebljivost

Prije svega, Renault se još jedom pokazao kao ekspert kako da od suštinski jednostavne koncepcije šasije i ovjesa napravi vrlo upotrebljiv i multitalentovan auto. Naime, u osnovi gledano monovolumenska karoserija postavljena na McPherson ramena naprijed i elastiču osovinu nazad ne zvuči kao nešto posebno revolucionarno. Ipak, u vožnji Captur pokazuje kako je odlično podešen, te je to u suštini izrađeno udoban auto koji se ne boji zavoja. Čak i kroz oštre krivine polazi vrlo kontrolisano i ostaje dugo neutralan.

Najbolje od svega, Renault je uz nešto povišen ovjes Capturu sada dao i takve dimenzije guma koje čine veliku razliku u njegovoj udobnosti ali i upotrebljivosti van asfaltiranih cesta. Točkovi prečnika 17 inča i gume dimenzija 215/60 bile su dovoljne da Captur postane vrlo ugodan i sposoban i na makadamu, trai i blatnim putevima. Nećemo ići toliko daleko i reći da je Captur terenac, pa niti SUV, ali da sa neočekivanom lakoćom vozi i van asfalta to je sigurno.

Uz to, odlična zvučna izolacija i dobra prigušenost ovjesa doprinose osjećaju ugodnosti i ukupno kvalitetnog automobila. Jasno, nije sve savršno, pa slično kao i na Cliju i ovdje poneki plastični panel u unutrašnjosti zahtjeva više pažnje pri pričvršćivanju kako ne bi bilo neželjenih "cvrčaka".

Potpuno moderan i optimalno prostran

Najveći napredak Captur je ipak donio unutra. Svaki dodatni milimetar za koji je karoserija porasla u potpunosti je iskorišten unutra, te je ponuda prostora za putnike zaista sada jednaka kao nekom od najboljih komapkta za broj većeg C segmenta. Jasno, Captur i tu ima argumente na svojoj strani, jer za razliku od njih donosi povišenu poziciju sjedenja, bolju preglednost kao i vrlo praktično rješenje zadnje klizne klupe.

Klizna klupa je nešto što Renault baštini još od prve generacije Twinga i definitivno je praktična i poželjna stvar, iako je jasno da kada vozite četiri odrasla putnika ipak morate računati na minimalnu zapreminu prtljažnika od 422 litra. Ipak to je i dalje mnogo više od nekog velikog kompakta, dok je sa klupom pomaknutom naprijed prtljažnik od 536 litara u rangu velikih SUV modela.

Vozačko okruženje je i daje jedno od najmodernijih u klasi a i van nje, pa iako nismo ljubitelji velikih infotainment ekrana istina je da je ovdje to Renault odlično izveo, te je vrlo pregledan. Samo uređenje menija i grafike infotainmenta moglo bi biti intuitivinije, te za one koji prvi put sjedaju u Renault novije generacije ipak treba više vremena da nauče sve brojne funkcije koje nudi.

Poseban dizajnerski detalj u Capturu je lebdeća konzola ispod ručice mjenjača. Kako je korištena "shift by wire" tehnologija klasična fizička veza ručice i samog mjenjača nije bila potrebna, što je stvorilo prostor za odlično oblikovanu konzolu ispod koje se stvorio dodatni i vrlo praktičan prostor za odlaganje. Treba napomenuti lebdeća konzola je na listi doplata, te je možete dobiti za 200 KM, u suprotnom dolazi klasična konzola sa "običnom" ručicom mjenjača.

Kao i u prethodnom Capturu, dobro poznati dCi od 115 KS je definitivno jedna od najboljih opcija za Captur. Dosta snage i još više obrtnog momenta sa lakoćom nosi ovaj kompaktni crossover i uz to troši minimalnu količinu goriva. I ovaj put smo trošili manje od 5 litara na 100 kilometara u uslovima mješovite vožnje. Ipak, mišljenja smo da zbog cijene ali i činjenice da nudi još bolje performanse poželjniji izbor čini turbobenzinac od 130 KS. Sa potpuno opremljenim Zen paketom i ovim TCe motorom Captur se može dobiti za 34 hiljade maraka bez doplata, što je znatno prikladnija cijena od ove koju je imao testni model sa svim doplata i najskupljim paketom Edition One.

Još jednom, sigurni smo da je Renault sa Capturom zaista u potpunosti usavršio svoju uspješnu formulu, što u segmentu koji raste strelovitom brzinom može garantovati samo uspjeh. Logično je očekivati da Captur i u drugoj generaciji ostane na tronu klase, pogotovo jer sada jednakim žarom privlači i mlađe kupce ali i porodične tipove koji sada definitivno neće ostati zakinuti ni za komfor ni ponudu prostora.
 

Osnovni podaci o testnom automobilu: Renault Captur Edition One Blue dCi 115 EDC
Cijena osnovnog modela (Captur Zen TCe 100): 29.800 KM
Cijena testnog modela: 43.550 KM

Motor: smješten naprijed poprečno, četiri cilindra, 8 ventila, dizelski, turbopunjač, međuhladnjak, „common-rail“ ubrizgavanje goriva. Radna zapremina 1.461 ccm. Maksimalna snaga 85 kW - 115 KS pri 3.750 obr/min. Maksimalni obrtni moment 260 Nm pri 2.000 obr/min.

Prijenos snage: Pogon na prednje točkove. 7-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila (EDC). Aluminijske felge prečnika 17 inča, gume 215/60 R17 96H (Continental EcoContact6).

Ovjes: naprijed Mac-Pherson i stabilizator, nazad elastična osovina sa spiralnim oprugama.

Performanse i potrošnja goriva: Ubrzanje od 0 do 100km/h - 11 s. Maksimalna brzina - 186 km/h. Prosječna potrošnja na testu - 4,9 l/100 km. Tvornička deklarisana potrošnja goriva: u gradu 4,4 l/100 km, na otvorenoj cesti 3,9 l/100 km, kombinovano 4,1 l/100 km. Zapremina rezervoara - 46 l. Prosječna emisija CO2 108-111 g/km. Euro 6d.

Dimenzije: Dužina - 4.227 mm. Širina - 1.797 mm. Visina - 1.585 mm. Međuosovinski razmak - 2.639 mm. Prtljažnik od 422 l klupa nazad, 536 l klupa naprijed, do 1.275 litara sa preklopljenim sjedištima. Masa praznog vozila - 1.442 kg. Nosivost - 435 kg.

Serijska oprema: ABS, ESP, ASR, AFU, automatska parkirna kočnica s funkcijom „AutoHold“, LKA (sistem za održavanje vozila u voznoj traci), LDW (sistem upozorenja na promjenu vozne trake), automatsko kočenje u nuždi s prepoznavanjem pješaka, upozorenje na sigurnosni razmak, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova, sistem za pomoć prilikom parkiranja naprijed i nazad s kamerom za vožnju unazad, zračni jastuk za vozača i suvozača, bočni zračni jastuci i zavjese, po visini podesivi sigurnosni pojasevi na prednjim sjedištima, mogućnost isključenja suvozačkog zračnog jastuka, upozorenje za nezakopčane prednje i zadnje sigurnosne pojaseve, ISOFIX, prednji i zadnji nasloni za glavu podesivi po visini, sistem za poziv u nuždi (SOS), sistem za nadzor pritiska u gumama, automatsko uključivanje svjetala i brisača, automatsko uključivanje dugih svjetala, putni kompjuter, regulator i limitator brzine, sistem „Start&Stop“ i radni program „Eco“, LED prednja i zadnja svjetla, LED dnevna svjetla, LED osvjetljenje u kabini, po visini podesivo vozačko i suvozačko sjedište, presvlake u kombinaciji crna koža i temnosiva tkanina, kožom obložen upravljač i ručica mjenjača, elektropodesivi i grijani vanjski retrovizori s osvjetljenjem u kućištima u boji krova, samozatamnjujući unutrašnji retrovizor, elektropokretani prednji i zadnji prozori s impulsnom funkcijom, kartica Renault „Free Hands“ djeljiva zadnja klupa u omjeru 1/3 - 2/3, tonirana stakla, dodatno zatamnjena zadnja stakla, tamna unutrašnjost, automatski klima-uređaj, adaptivna digitalna instrumentna tabla, centralna konzola s osloncem za ruke, 9-inčni multimedijalni sistem s funkcijama navigacije (kartografija Evrope), MP3, Bluetooth, USB, WIFI, DAB i funkcijom povezivosti s aplikacijama Android Auto™ i Apple CarPlay™, sistem Multi-Sense® s tri radna programa, uzdužni krovni nosači, 17-inčne aluminijske felge Bahamas Diamante, komplet za popravak gume...

Opciona oprema na testnom automobilu: Lebdeća središnja konzola s naslonom za ruke - 250 KM, bežično punjenje mobilnog uređaja - 200 KM, dvobojna karoserija (metalik boja, posebna) - 1.100 KM.

Garancija: Pet godina ili 100.000 kilometara.