Testirana nova rasvjeta na stadionu Koševo: Ukupno 256 reflektora osvijetlit će teren

U okviru modernizacije infrastrukture na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu, okončana je realizacija projekta pojačanja rasvjete na reflektorima na stadionu.

Tim povodom su predstavnici Općine Centar predvođeni načelnikom Nedžadom Ajnadžićem zajedno sa predstavnicima Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, kao nadzora projekta prisustvovali testiranju obnovljene reflektorske rasvjete, saopćeno je iz Općine Centar.

Predstavnici firme „SES“ d.o.o. Sarajevo na čelu sa direktorom Ibrahimom Dedovićem, a koja je odabrana kao najpovoljniji izvođač radova, prezentirali su šta je urađeno u okviru realizacije projekta. 

"Kada smo započeli radove na stadionu zatekli smo 192 reflektora. Od toga je na stubovima 1 (DIF) i 2 (Zetra) bilo po 36 Lanzini reflektora po 2.000 vati, dok je na stubovima 3 (Ciglane) i 4 (Porodilište) bilo po 60 starih Filipsovih reflektora po 1.800 vati. Potrošnja tih 192 reflektora iznosila je 360 kW, od čega je na agregat bilo raspoređeno 108 kW, a na mrežu 252 kW. Nakon sanacije reflektorske rasvjete na četiri stuba imamo ukupno 256 reflektora, odnosno 64 reflektora po jednom stubu. Potrošnja električne energije sa upaljenim svim reflektorima je 488,80 kW, a to se odnosi na odigravanje međunarodnih utakmica koje zahtijevaju osvjetljenje od 1.500 luksa. Od toga je 156 kW raspoređeno na agregat, a na mrežu 332 kW. Za odigravanje domaćih utakmica neće se koristiti reflektorska rasvjeta u punom kapacitetu. Koristit će se 192 reflektora, odnosno 48 reflektora na svakom stubu. Utrošak električne energije sa 192 reflektora je 368 kW. Od toga je na agregat raspoređeno 156 kW, a na mrežu 211 kW. Napravljena je ušteda sa ranijih 252 kW na 211 kW, za domaće utakmice", pojasnio je Emir Dedović iz firme „SES“ d.o.o.

Načelnik Ajnadžić je istakao zadovoljstvo što Općina Centar zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo participira u ovom veoma bitnom projektu koji ima za cilj ispunjavanje uslova za odigravanje međunarodnih fudbalskih utakmica.

"Pojačanje rasvjete na reflektorskim stubovima na 1.500 luksa bio je jedan od uslova koji su pred nas postavile svjetska i evropska krovna fudbalska organizacija FIFA i UEFA. Raduje me što smo taj uslov uspjeli ispuniti. Također smo ponosni i što smo uspjeli završiti prvu fazu ugradnje centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti na stadionu. Posljednji zahtjev na kojem već radimo je postavljanje 300 stolica u VIP loži i uređenje prostorija za novinare, što planiramo okončati u narednih mjesec dana", kazao je Ajnadžić.

Kako je javnost upoznata projekat modernizacije infrastrukture na stadionu na Koševu s ciljem ispunjavanja kriterija, koje propisuju FIFA i UEFA, za održavanje međunarodnih utakmica zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo, koji su izdvojili po 500.000 KM za ovu namjenu.