Težak položaj Rohingya muslimana: Žice oko sela, život bez struje, vode i kanalizacije

Home

Težak položaj Rohingya muslimana: Žice oko sela, život bez struje, vode i kanalizacije


Ali Ebubekir Tokcan - Arakanski muslimani, koji su izloženi novom valu nasilja i napadima tamošnje vojske dane provode u jako teškim životnim uslovima trudeći se da prežive i dođu do sigurne teritorije, u ovom slučaju Bangladeša.

Ekipa AA uspjela je ući u jedno od sela Rohingya muslimana u gradu Sittwe i da snimi uslove u kojima žive ovi ljudi.

Budistička vlast pod izgovorom da to rade iz sigurnosnih razloga ogradila je sela i zabranila stanovnicima da izlaze, čak i do najbližeg sljedećeg sela.

Oni žive u nekoj vrsti "otvorenog zatvora", a mnogi od njih za sve ovi vrijeme nisu ni vidjeli ništa drugo osim onog što se nalazi unutar te ograde.

Za većinu prekršaja izriče se smrtna kazna. Prema zakonu iz 1982. godine, koji je donijela budistička vlast, arakanski muslimani su izgubili pravo na državljanstvo pa se vode kao ljudi bez države.

S tim u vezi, oduzeto im je pravo na obrazovanje, zdravstvo kao i osnovna prava koja imaju građani jedne države. Žive u selima bez struje, vode i kanalizacije.

Zbog nedostatka kanalizacione mreže ulice su prljave, a imaju i problem sa pitkom vodom. Zbog toga su ova područja podložna epidemijama poput tifusa, dizenterije, žutice i kolere. Najviše su izložena djeca. Probleme im prave i mosunske kiše.

U selu živi i 75-godišnji Abdullah Hassan koji je ličnu kartu posljednji put dobio 1982. godine. Već 35 godina živi bez ličnih dokumenata.

Hassan je poručio da želi da se ovakva situacija već jednom završi.

I Memoye Adil želi kraj teškom životu. Podsjetio je da su često mete napada vojnika i budista te da se osjećaju kao da su non-stop u životnoj opasnosti.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), više od 27.000 arakanskih muslimana stiglo je u Bangladeš, a još oko 20.000 čeka na granici.

Oni koji su prešli granicu Bangladeša nalaze se u dobrim uslovima dok su oni koji čekaju na granici još uvijek izloženi nasilju i napadima.

Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima se nalazi i Amnesty International (AI), masakre u Arakanu nazivaju genocidom, a osude su stigle iz svih dijelova svijeta.

Glasnogovornica Evropskog vijeća Rohingya Anita Schung u ponedjeljak izjavila kako je mijanmarska vojska za tri dana u napadima izvedenim u Arakanu usmrtila između dvije i tri hiljade muslimana.

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Rohingya muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

 

(Izvor: Anadolija)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 03/09/2017 - 08:32

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top