Thaci i Haradinaj: Tonovi iz Beograda su prijeteći

Premijer i predsjednik Kosova su kazali kako će Priština poštovati obaveze koje je preuzela u procesu dijaloga.


Predsjednik i premijer Kosova, Hashim Thaci i Ramush Haradinaj, razgovarali su u srijedu o "funkcionalizaciji upravljačkog tima za formiranje zajednice srpskih opština u bliskoj budućnosti", prenose agencije.

U saopćenju iz Thacijevog kabineta se kaže kako su reakcije iz Beograda "prijeteće", ali se poručuje kako će Priština poštovati obaveze koje je preuzela u procesu dijaloga.

"Prijeteći tonovi iz Srbije neće imati nikakav efekt na Kosovu. Institucije Kosova ocjenjuju da je dijalog, a ne ultimatum, jedini put naprijed za izgradnju evropskog i multietničkog Kosova", navodi se u saopćenju.

Ustavni principi Kosova

Kako se precizira, Thaci i Haradinaj su razgovarali o nekoliko tema, uključujući i funkcionalizaciju upravljačkog tima za formiranje ZSO-a u bliskoj budućnosti, a "uvijek imajući u vidu principe Brisela, ustavne principe Kosova i odluku Ustavnog suda Kosova, prenosi Radio-televizija Kosova 2.

Tokom sastanka su lideri Kosova razgovarali o brojnim političkim pitanjima i posljednjim događajima na sjeveru Kosova.

U saopćenju se tvrdi kako je zajednički zaključak premijera i predsjednika Kosova da će Priština poštovati obaveze koje su preuzete u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom u Briselu.