Ti daj sve od sebe, a ishod prepusti Allahu

Home

Ti daj sve od sebe, a ishod prepusti Allahu


Na svakodnevne izazove koje život nosi, neuspjeh je izgovor, a ne odgovor. Jer nijedna pobjeda na putu do uspjeha neće doći sama bez predhode žrtve, koju svaki pojedinac mora dati da bi u konačnici ubrao željene plodove. Nažalost, sve više je onih koji na prvoj prepreci odustanu, bez da se suoče sa eventualnim problemom, ili izazovom bez kojeg nije moguće zamisliti svakodnevnici. Takav način razmišljanja, da je nešto nemoguće ili da nismo dorasli određenom zadatku, vodi ka rušenju samopouzdanja što u konačnici dovodi do depresivnog stanja.

Izgovor je lakši put, a on ne vodi ka uspjehu

Za naše propuste krivimo druge, a to nije ispravno. Nemamo mi nikakve koristi od opravdanja pred drugima, na taj način ništa ne postižemo. Izgovor je uistinu lakši put, jer nas oslobađa borbe koja je logičan slijed do svako uspjeha, makar on bio i minoran.

Veoma važno je znati odrediti svoje ciljeve, koji su srazmjerni mogućnostima, međutim nekada u trenutku emocionalne slabosti znamo da ograničimo sebe, te da iz nekog razloga smanjimo obim svojih ciljeva. Svakako da je to veoma pogrešno, jer glavni zadatak treba da nam bude to da iz svake situacije izvučemo maksimum, ma o čemu da se radi.

Važno je prije svega plan uskladiti sa ciljom, jer bez dobrog planiranja i ustrajnosti svaka naša borba pretvara se u poraz koji zna biti itekako bolan, posebno ako smo na početku puta. Zbog toga, veoma je važno iskoristiti sva raspoloživa sredstva, koja će nam olakšati put ka uspjehu. Ipak, ne mora u životu biti sve onako kako mi želimo, a o tome nam govori i Uzvišeni Allah:

„Propisuje vam se borba, mada vam nije po volji! – Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. – Allah zna, a vi ne znate” (el-Bekara, 216)“

U priloženom ajetu možemo pronaći odgovor na naša pitanja koja sebi najčešće postavljamo uslijed doživljenih razočarenja, nekada ma koliko se trudili ne možemo doći do određenog cilja, jer Gospodar to ne odredi.

Upravo iz tog razloga mi moramo dati sve od sebe kako bi ispunili neki dunjalučki cilj, a ishod toga trebamo prepustiti Allahu. Bitno je istaći da tek onda kada iskoristimo sve resurse, možemo se prepustiti odredbi, jer je to jedini put za uspjeh.

Ne dozvoli da te neuspjeh pokoleba

Neuspjeh u bilo kojem aspektu izaziva opasnost od razočarenja kod osobe koja je u svojoj nakani naišla na kamen spoticanja. Emocije često prevladaju, što dovodi do dubioznog stanja u kojem se osoba teško odlučuje na nove korake.

Zbog toga, ključ uspjeha je da nakon što se susretnemo sa porazom nastavimo dalje, bez obzira o čemu se radilo. Izazovi na poslu, fakultetu/školi, braku treba da budu shvatani kao prolazna iskušenja, koja su za nas pripremljena.

Naše je da damo od sebe ono najbolje, a Allah će naš trud sigurno nagraditi, ma koliko za nas to da izgleda daleko u trenutku očaja. Ustrajnost će nam pomoći da pronađemo put ka uspjehu, svaki drugi pristup sigurno je pogrešan i nema predispozicije za „sretan kraj“.

 

(Izvor: Akos.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 19/09/2017 - 09:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top