TIBIH podnio krivičnu prijavu zbog nabavki Instituta za javno zdravstvo RS

sd
U gotovo istom slučaju krivična prijava podnesna je i zbog sklapanja ugovora vrijednog 2,38 miliona KM o nabavci medicinske zaštitne opreme sa turističkom agencijom “Travel4Fun”

Transparency international u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka protiv rukovodstva Instituta za javno zdravstvo RS zbog, kako su saopćili, spornih nabavki medicinske opreme od nekvalifikovanih ponuđača.

U saopćenju ove nevladine organizacije se navodi da je Institut tokom aprila ove godine putem pregovaračkog postupka nabavljao medicinske zaštitne maske od firme “Procontrol” iz Banje Luke, koja se bavi arhitektonskom i inžinjerskom djelatnošću, kao i medicinsku zaštitnu opremu od turističke agencije “Travel4Fun”.

-Ni jedna, ni druga firma nemaju dozvolu za promet medicinskim sredstvima, iako se takav uslov tražio tenderskom dokumentacijom koju je Institut dostavio TIBIH. Bez obzira na ove uslove, Institut je na tri odvojena pregovaračka postupka pozvao nekvalifikovane ponuđače, zbog čega postoji osnov sumnje da su time počinjena krivična djela nezakonito davanje pogodnosti privrednim subjektima i nesavjestan rad u službi – navedeno je iz TI BiH.

Institut je, kako dodaju, početkom aprila dodijelio dva ugovora firmi “Procontrol” za nabavku zaštitnih maski i zaštitnih odijela – jedan vrijedan 345.000, a drugi 1,65 miliona KM bez PDV-a.

-U oba postupka uslovi su bili da je ponuđač registrovan za obavljanje djelatnosti, kao i to da ima dozvolu Agencije za lijekove BiH. Pozvan je samo ovaj ponuđač, iako nije imao dozvolu Agencije, a Zakon o javnim nabavkama jasno propisuje da je poziv mogao biti upućen samo kvalifikovanom ponuđaču i da se uslovi moraju unaprijed utvrditi.

Oba ugovora su dodjeljena firmi “Procontrol”, a o tome je na portalu Agencije za javne nabavke objavljeno obavještenje 6. aprila. U međuvremenu jedan ugovor od 1,65 miliona je raskinut uz obrazloženje da “Procontrol” nije ispoštovao rok isporuke“ – pojašnjava TI BiH.

Dalje u saopćenju TI BiH navodi da je vlasnik firme “Procontrol” d.o.o. jedan je od suvlasnika kompanije „MMSCODE“ koja, kako tvrde iz TI BiH, “dobija milionske poslove u Republici Srpskoj iz oblasti softverskih usluga, a jedan od skorijih ugovora je nabavka radara za potrebe MUP-a RS vrijedna 10 miliona KM”.

U gotovo istom slučaju krivična prijava podnesna je i zbog sklapanja ugovora vrijednog 2,38 miliona KM o nabavci medicinske zaštitne opreme sa turističkom agencijom “Travel4Fun”.

Tenderskom dokumentacijom, koja je u posjedu TI BIH, također je traženo da ponuđač bude registrovan za tu djelatnost i da posjeduje dozvolu Agencije za lijekove BiH.

-TI BIH je od Agencije za lijekove dobio zvaničnu potvrdu da ‘Travel4fun’ nema dozvolu za promet medicinskim sredstvima, ali je ovoj firmi ipak dodijeljen ugovor, o čemu je objavljeno obavještenje na portalu javnih nabavki 29. aprila ove godine. Iz Instituta su naknadno saopćili da je ‘Travel4Fun’ bio dio grupe ponuđača sa firmom ‘Promeding’ d.o.o. iz Laktaša koja ima dozvolu Agencije, ali ona se ne pominje u obavještenju Instituta na portalu javnih nabavki – navedeno je u saopćenju.

O tome je objavljena i odluka na web stranici Instituta iz koje je, kako navode iz TI BiH, vidljivo da je postupanje Instituta bilo nezakonito.

U dokumentu se navodi da je poziv za učešće u ovom postupku upućen samo nekvalifikovanom ponuđaču ‘Travel4Fun’, a da se na sastanku o uslovima ponude 10. aprila pojavila i firma “Promeding”.

Iz TI BiH navode da član 28. Zakona o javnim nabavkama izričito zabranjuje ovakvo postupanje, jer se na pregovore pozivaju isključivo ponuđači za koje se prethodno utvrdi da ispunjavaju uslove, pa njihovo pojavljivanje sa firmom koja je možda ispunjavala uslove u tom trenutku nema značaj u ovom slučaju.

-Štaviše, indikativno je da se “Promeding” d.o.o. ne pominje u odlukama objavljenim na portalu javnih nabavki iz kojih je javnost i saznala za ove slučajeve, zbog čega postoji sumnja da je naknadno navedena kako bi se opravdalo zaključivanje ovih ugovora, na šta je TI BiH takođe ukazao u krivičnoj prijavi – navedeno je u saopćenju iz ove nevladine organizacije.