Cavusoglu: Tijela djece u Mediteranu sramota su cijelog svijeta

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio kako je njegova zemlja pružila značajnu pomoć i podršku migrantima te kako ih nikada nije ostavila na cjedilu.

„Mediteran je postao grobnica očajnih ljudi. Tijela djece koja su se utopila sramota su cijelog svijeta“, kazao je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu u obraćanju na panelu o migrantima u Ujedinjenim nacijama u New Yorku, uoči početka 73. zasjedanja  Generalne skupštine UN-a.

„Dok vodimo odlučnu borbu protiv terorizma, pokazali smo da je moguće zaštititi civile i naseljena područja. U velikoj mjeri smo smanjili tokove migracija iz Sirije u Tursku i Evropsku uniju“, rekao je Cavusoglu, prenosi Anadolija.

Istakao je kako je njegova zemlja pružila značajnu pomoć i podršku migrantima te kako ih nikada nije ostavila na cjedilu.

Naglasio je da bi i drugi trebali uraditi mnogo više u cilju pružanja pomoći i podrške migrantima iz Sirije.

Turska je pružila najveću pomoć

„Nažalost, teški humanitarni teret sirijske krize je prepušten Turskoj. Neki nisu ispunili svoje obaveze“, rekao je Cavusoglu.

On je naglasio da države ne bi trebale imati predrasude prema migrantima i izbjeglicama.

„Veoma je opasno da humanitarne teme postanu političko oruđe i da se podstiču predrasude prema migrantima“, kazao je Cavusoglu.

Podsjetio je da je njegova zemlja otvorila vrata svima, bez obzira na rasu i religiju, dodajući da je Turska, koristeći vlastite finansijske izvore, potrošila 32 milijarde dolara na migrante.

„Prema Globalnom izvještaju humanitarne pomoći, Turska je u ovoj oblasti pružila najveću pomoć“, rekao je ministar vanjskih poslova Turske okupljenima.