Tijela nestalih planinara pronađena 30 godina nakon nestanka na Himalajima

Kristinn Runarsson i Thorsteinn Gudjonsson su nestali na Himalajima prije 30 godina, a njihova tijela je otkrio američki planinar Steve Aisthorpe koji je sa njima bio na putovanju na kojem su nestali kasnih osamdesetih.

Planinar Steve Aisthorpe je sa dvojicom planinara išao na planinarenje 1988. godine, te ističe kako je pronalazak izgubljenih planinara donio potrebni mir onima koji su njihov pronalazak čekali 30 godina. 

"Mnoge emocije su isplivale nakon ovog otkrića, javilo se mnogo ljudi koji su ih znali i izjavili kako im je drago što smo ih uspjeli naći nakon svih ovih godina", rekao je Steve dodajući da je cjelokupna situacija zbližila ljude.

Istakao je da su tijela na dno planine stigla zbog velike količine odrona snijega i leda. Tijela su nedugo nakon pronalaska kremirana te je pepeo odnesen na Island.

"Tog dana smo planinarili skupa i osjetio sam mučninu te sam im rekao da nastave bez mene. Napravio sam malu pauzu i nastavio prema kampu, nadajući se da ću ih tamo pronaći kako spavaju. Međutim, nisam ih mogao vidjeti niti dozvati", rekao je Steve.

Kristinnova djevojka je bila trudna u vrijeme njegove smrti te on nikada nije upoznao svog sina, koji mu jako nalikuje.

Dvojica stradalih planinara su prije putovanja naglasili da ukoliko im se bilo šta desi niko ne riskira život pokušavajući spasiti njihova tijela iz planina.

"Kristinn i Thorsteinn su nam rekli da ako im se nešto desi, žele da ih planine zadrže. Nisu željeli da se iko izlaže opasnosti da bi ih spasio", zaključio je Steve.