Tijela preminulih od korone plutaju indijskim rijekama

Naslovna
Slike leševa koji plutaju niz rijeku Gang, koja se u hinduizmu smatra svetom, šokirali su zemlju, koja se bori sa najgorim svjetskim naletom slučajeva koronavirusa

Tijela preminulih od korone pronađena su bačena u indijske rijeke, saopštile su lokalne vlasti po prvi put zvanično priznajući tu alarmantnu praksu, za koju se navodi da je posljedica siromaštva i straha od bolesti u udaljenim oblastima.

Slike leševa koji plutaju niz rijeku Gang, koja se u hinduizmu smatra svetom, šokirali su zemlju, koja se bori sa najgorim svjetskim naletom slučajeva koronavirusa, prenosi Rojters.

Iako su izvještaji u medijima povezali porast broja tijela otkrivenih kako plutaju rijekom i njenim pritokama posljednjih dana sa pandemijom, indijska sjeverna država Utar Pradeš, u kojoj živi 240 miliona ljudi, do sada nije javno otkrila uzrok smrti.

-Uprava ima informacije da se tijela onih koji su podlegli Covida 19 ili bilo kojoj drugoj bolesti bacaju u rijeke, umjesto da se odlažu u skladu sa odgovarajućim ritualima - rekao je visoki državni zvaničnik Manodž Kumar Singh u pismu zvaničnicima u koje je Rojters imao uvid.

On je zatražio od seoskih zvaničnika da osiguraju da se leševi ne bacaju u vodu i rekao da će državna vlada dati siromašnim porodicama poginulih po 5.000 rupija (68 dolara) za kremiranje ili sahranjivanje tijela.

Država je također zatražila od policije da patrolira rijekama kako bi zaustavila tu praksu.

Indija svakodnevno zvanično prijavljuje oko 4.000 smrtnih slučajeva od te bolesti već skoro dvije sedmice, ali zdravstveni stručnjaci kažu da je broj preminulih vjerovatno mnogo veći zbog lošeg testiranja u ruralnim oblastima i drugih faktora.