Tinejdžeri u Engleskoj 28 puta izboli 16-godišnjakinju: "Bili su opsjednuti smrću"

.
I dječak i djevojčica su tvrdili da nisu počinili ubistvo, te da su razgovori bili samo mračne fantazije

Britanski sud osudio je danas dvoje tinejdžera zbog ubistva Briane Gej (Brianna Ghey), 16-godišnjakinje koja je život izgubila u "bjesomučnom i svirepom" napadu nožem.

Ubice, poznate samo kao djevojčica X i dječak Y, imale su samo 15 godina kada su 11. februara namamili Brianu u Linear Park u selu Kulčet u Engleskoj i izboli je 28 puta lovačkim nožem u glavu, vrat i leđa.

Hiljade poruka

Krunski svjedok je na sudu rekao da su Brianine ubice bile opsjednuti nasiljem, mučenjem i smrću te su sastavili "listu za odstrel" na kojoj su se nalazile transrodna Briana i četvero druge djece, piše Sky News.

Porotnicima je prikazano na hiljade  SMS-ova i WhatsApp poruka koje su razmjenjivali djevojčica X i dječak Y, koji sada imaju 16 godina. U porukama su razgovarali o svojim planovima.

 

I dječak i djevojčica su tvrdili da nisu počinili ubistvo, te da su razgovori bili samo mračne fantazije.

Doživotna zatvorska kazna

Porota ih je danas na sudu u Mančesteru proglasila krivima za ubistvo nakon četiri sata i 40 minuta vijećanja. Sutkinja Džastis Jip (Justice Yip) odgodila je izricanje presude.

- Morat ću izreći doživotnu zatvorsku kaznu. Ono što moram odlučiti je minimalna količina vremena koju ćete morati odslužiti prije nego što možete zatražiti izlazak na slobodu - rekla je sutkinja.

Brianin otac Piter Spuner (Peter Spooner) rekao je da je ponosan na svoju kćerku čiji je život "brutalno oduzet".

- Srce mi krvari svaki dan zbog Briane i ovo nikada neće nestati. Nikada je nisam prestao voljeti i nikad neću. Znao sam da će postati zvijezda i količina podrške koju je dobila od pratitelja na TikToku je to dokazala. Bio sam tako ponosan na ono što je mogla učiniti - rekao je.

"Jedan od najuznemirujućijih slučajeva"

- Ovo je bio jedan od najuznemirujućijih slučajeva s kojima smo se ikada bavili. Planiranje, nasilje i dob ubica su nezamislivi - rekla je zamjenica glavnog tužitelja Ursula Dojl (Doyle).

- Briana Gej bila je izložena mahnitom i žestokom napadu i izbodena je 28 puta usred bijela dana u javnom parku - dodala je.

Jedan od dokaza je bila i rukom pisana poruka koja je pronađena u spavaćoj sobi djevojke X. Tužitelji su poruku opisali kao "plan ubistva".

Glavni detektiv policije Češira Majk Evans (Mike) rekao je da je oboje tinejdžera "mislilo da nikada neće biti uhvaćeni", ali da su uhvaćeni zbog vlastite arogancije.

- Apsolutno je gnusno ono što su učinili. Bio je to najbrutalniji, hladnokrvan, najokrutniji napad na ranjivo i tjeskobno dijete - rekao je detektiv.

 

 

Foto: X