Tokom predsjedavanja Bugarske EU zapadni Balkan vraćen u fokus institucija EU

Šestomjesečno predsjedavanje Republike Bugarske Vijećem Evropske unije (EU) bilo je izuzetno uspješno i postignut je cilj da se proces evropskih integracija država zapadnog Balkana vrati u fokus institucija EU

Istaknuto je to nakon susreta predsjedavajućeg i članice Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikole Lovrinovića i Zdenke Džambas s direktorom Direkcije za jugoistočnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Bugarske Angelom Angelovim.

Angelov je naglasio da je zapadni Balkan jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih pitanja EU, a pažnja zvaničnog Brisela vratila na proces proširenja i integracija država zapadnog Balkana, dodajući da taj trend treba zadržati i nastaviti kroz politički dijalog i konkretne projekte koje će finansirati EU.

Osvrnuo se i na predstojeći samit, kojeg će u okviru Berlinskog procesa organizirati Velika Britanija, kazavši da je to prilika za sve zemlje regiona da predlože i osiguraju finansiranje velikih infrastrukturnih projekata.

Rezultate tih projekata, napomenuo je, treba osjetiti svaki građanin u državama zapadnog Balkana, gdje će Evropska unija u narednom periodu povećati ulaganja i kroz sredstva iz pretpristupnih (IPA) fondova, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Apostrofirana je podrška BiH te je izražena nada da će BiH u roku od tri mjeseca odgovoriti na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, čime bi bili ispunjeni uvjeti za donošenje odluke o dobijanju statusa kandidata za ulazak u EU.

Lovrinović je zahvalio zvaničnicima Republike Bugarske koja je tokom šestomjesečnog predsjedavanja EU uložila maksimalan napor da pomogne zemljama zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

Goste iz Bugarske je pozvao da ostanu posvećeni podršci procesu proširenja EU te izrazio nadu da će i Austrija, koja preuzima predsjedavanje EU u narednih šest mjeseci, nastaviti podsticati ovaj proces.

Lovrinović se založio i za nastavak povezivanja i saradnje zemalja zapadnog Balkana, izražavajući nadu da će i nakon Općih izbora u BiH sve vodeće političke stranke u BiH ostati opredijeljene za nastavak i ubrzanje evropskog puta BiH.