Nuklearni otpad nije jedina prijetnja: Toksične vode s dvije deponije zagađuju Unu

Nuklearni otpad koji bi se mogao odlagati na Trgovskoj gori, na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nije jedina prijetnja za rijeku Unu i njen ekosistem.

Hrvatska o odlaganju nuklearnog otpada u blizini granice sa BiH

Naime, umjesto planirane regionalne sanitarne deponije gdje bi bio zbrinut otpad svih općina Unsko-Sanskog Kantona, nakon trinaest godina nerada i neodgovornosti nadležnih vlasti, od federacije preko kantona do općina, na kraju smo dobili dvije velike, potpuno neuređene deponije čije visokotoksične procjedne vode zagađuju rijeku Unu, dijelom čak i unutar teritorije samog Nacionalnog parka Una, rekao je za Radiosarajevo.ba Anes Podić iz Udruženja "Eko akcija"

Kako je naveo Podić, prva deponija se nalazi iznad Ripča, na području Gorjevca, gdje se duže od dvije decenije odlaže otpad koji dolazi uglavnom sa područja Bihaća. Deponija se nalazi na samom rubu Nacionalnog parka "Una" i svega pet kilometara daleko od Une.


"Deponija ne zadovoljava ni minimalne uslove. Procjedne vode sa ove deponije završavaju direktno u rijeci", naveo je Podić.

Druga deponija Meždre-Vlaški Do, koja je također direktna prijetnja za rijeku Unu, nalazi se na području općine Bosanska Krupa, svega 2000 metara daleko od Une.

"Ovdje otpad odlažu tri općine: Bosanska Krupa, Bužim i Cazin. Kao i bihaćka deponija, ni deponija Meždre-Vlaški Do ne zadovoljava ni minimalne sanitarne uslove, njene procjedne vode također na kraju završavaju u Uni, i to uzvodno od područja na kom se crpi voda za potrebe vodovoda koji snabdijeva stanovnike Bosanske Krupe", rekao je Anes Podić za Radiosarajevo.ba.