Topić: Fikret Muslimović je čisti trač o meni uputio u Vojnu bezbjednost

Najava serijala “Zaklele se ptice KOS-u”, koji priprema istraživački tim “Dnevnog avaza”, podsjetio je patrote, borce i heroje na sve gadosti i podmuklosti koje je protiv njih radio Fikret Muslimović, nekadašnji oficir zloglasne Kontraobavještajne službe (KOS).

Heroji otpora Zoran Čegar i Kerim Lučarević nisu mogli šutjeti. Govorili su nam o tome ko je Muslimović, da i danas radi za srbijansku BIA-u. Neki najavljuju i tužbe za laži koje im je podmetao Muslimović. Mnogi se, pak, još boje utjecaja koji Muslimović ima.
Bio na ulici

U jednoj depeši iz 1993. godine, Muslimović je napisao i da je Dževad Topić Topa, jedan od pokretača otpora, komandant Vojne policije regije Sarajevo i bivši pomoćnik vojnog atašea u Hrvatskoj, kupio stan. Topić nam kaže da je dobio taj vojni dokument te da ga je Muslimović, osim toga, lažno otužio i da mu supruga sakuplja humanitarnu pomoć, da ima kafiće...  

- Niti je moja žena sakupljala humanitarnu niti sam ja imao kafiće. Ja sam u tom periodu veoma teško živio u Zagrebu. Nisam imao skoro za hljeba. Bezbroj je svjedoka. To je period kad je između Hrvata i Armije RBiH nastupao sukob. Tako da sam bio u teškoj situaciji u trenutku kada sam obavljao dužnost pomoćnika vojnog atašea u Hrvatskoj. Ja sam sa dvoje djece i suprugom bio, praktično, na ulici - kaže nam Topić.

 

I danas osjeti ogorčenje kada se sjeti trenutka kada je svojim kanalima dobio depešu.

- Teško mi je palo kada sam vidio te laži, i kao braniocu i kao čovjeku koji je uradio sve što je uradio za BiH i Sarajevo. Nije bilo fer da Muslimović to navede bez ikakvih provjera – ističe on.
Strogo povjerljivo

Pojašnjava i da postoji mogućnost da je Muslimović te informacije, odnosno laži, nekim svojim vezama dobio iz Zagreba.

- To je bio čisti trač, koji je on uputio u Vojnu bezbjednost. Niko me nije kontaktirao. Na dokumentu je bila oznaka strogo povjerljivo - kaže Topić.

Ističe da je Muslimovića nakon rata sreo na nekim obilježavanjima, ali i da nikada nisu razgovarali o depeši. To su, kaže, beznadežne diskusije, koje nemaju kraj.
Skloniti sve one koji su nešto učinili početkom rata
Iza podvaljivanja patriotama, kako kaže Topić, krije se namjera da se sklone svi oni koji su učinili nešto početkom rata, a nisu bili vojna lica.

- To su prvi ljudi koji su stali u odbranu države. Nismo kalkulisali ničim, samo smo stali u odbranu grada da neprijatelj ne bi ušao u Sarajevo. Oni koji su mnogo zaslužni za ovu državu, niti imaju zlatne ljiljane, ordenje, nemaju ništa. Samo su sklonjeni na jedan ružan način – ističe Topić.