Toplinski val pogodio Australiju, vatrogasci se bore s požarima

,
U velikim dijelovima Australije u subotu je bilo sparno u uvjetima toplinskog vala zbog čega je nacionalna meteorološka služba izdala upozorenja na požare u nekoliko država.

U Novom Južnom Walesu, najmnogoljudnijoj državi Australije, u subotu je gorjelo više od 50 požara i na snazi je potpuna zabrana paljenja vatre u mnogim područjima, uključujući Sydney, objavila je državna vatrogasna služba.

Agencija je objavila na društvenoj platformi X da više od 700 vatrogasaca radi širom države na gašenju požara u jeku “rasprostranjene velike i ekstremne opasnosti od požara”.

Upozorenja zbog toplinskog vala i požara također su na snazi za dijelove Zapadne Australije i Sjevernog teritorija, dok su u Južnoj Australiji prognozirani uvjeti toplinskog vala, ali nije izdano upozorenje zbog požara, prema Uredu za meteorologiju.

Vruće vrijeme povećava rizik od požara u ionako visokorizičnoj sezoni požara usred vremenskog događaja El Nino, koji se obično povezuje s ekstremnim događajima kao što su šumski požari, cikloni i suše.

U gradu Fitzroy Crossingu, u Zapadnoj Australiji, u subotu je prognozirana maksimalna temperatura od 46 stupnjeva Celzijevih više od pet stupnjeva iznad prosječnog maksimuma za prosinac, prema podacima prognostičara.

Ondje je u 11 sati po lokalnom vremenu bilo 38,8 stupnjeva Celzijevih.

Vlasti su upozorile na visokorizičnu sezonu požara ovog australskog ljeta nakon dvije mirne sezone u usporedbi s požarima “Crnog ljeta” 2019.-2020. kada je poginulo 33 ljudi i uništeno područje veličine Turske.

U međuvremenu u Queenslandu se predviđa se da će biti obilnijih kiša i moguće su poplave u područjima blizu turističkoga grada Cairnsa.