Tradicija se nastavlja: Cazinjani će dočekati Bajram uz tradicionalni vatromet i “Sevdah pod zvijezdama”

.

Nakon dvije godine pauze
Godinama unazad jedna od najvećih bajramskih proslava u Bosni i Hercegovini sasvim sigurno je ona u Cazinu gdje svake godine noć uoči Bajrama okupi i preko deset hiljada ljudi.

Veliki bajramski vatromet ovdje se održava tradicionalno uoči svakog Bajrama već više od dvadeset godina i ova je svečanost postala neizostavan dio bajramske atmosfere uz koju su odrasle brojne generacije mladih Krajišnika. Nažalost, zbog korona virusa prošle dvije godine nije bilo javnih okupljanja niti vatrometa. Zbog toga je najava ovogodišnje bajramske proslave obradovala veliki broj nas, koji sada znaju gdje će biti 1. maja od 20:30 sati kada će svi putevi voditi na gradski trg.

Ovogodišnji Ramazanski bajram Cazinjani će dočekati uz koncert Armina Omerovića i Alme Subašić, prigodni “Sevdah pod zvijezdama”.

Inače, cijeli ramazan u Cazinu je protekao u svečanoj atmosferi, a dočekan je uz manifestaciju za najmlađe koji su bajramskim kandiljima obilježili prvu ramazansku večer. Noć uoči Bajrama posebno je svečana, a ono što se posebno potencira jeste duh zajedništva pa je upravo zbog toga najveće zajedničko okupljanje Krajišnika na samom ispraćaju ramazana kako bi bajramski dani bili rezervirani isključivo za porodična i komšijska okupljanja.