Tradicionalna "Trahanijada" i ove godine u bihaćkim Gelenderima

Obavještavamo Vas da se sutra, 22.09. dešava "Trahanijada" u Bihaću, tačnije u Gelenderima, s početkom u 12h.

Staro tradicionalno jelo, supa nad supama, na kojoj su othranjene generacije Krajišnika, ima svoju manifestaciju koju održavaju građani Bihaća. Radi se o trahani bez koje je nezamisliva bosanska kuhinja.

Turistička zajednica Grada Bihaća poziva sve građane da u nedjelju 22.09.2019. posjete Gradski park, Gelendere, u kojem ćemo zajedno sa svim ljubiteljima ovog tradicionalnog bosanskog jela organizirati Trahanijadu 2019.

Trahana će se pripremati isključivo na plinskim kuhalima jer loženje vatre na ovoj lokaciji nije dozvoljeno. 
Manifestacija će se održati pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Bihaća i takmičarskog je karaktera sa ocjenjivačkim žirijem. Nakon proglašenja pobjednika takmičenja i uručenja plaketa za najbolje skuhano jelo, pristupiće se besplatnoj podjeli trahane građanima Bihaća. Trahanijada je podržana od lokalnog proizvođača trahane – obrta Braško.

Svi zainteresirani mogli su se prijaviti najkasnije do 18.09.2019. godine. U zabavnom programu prisutne će zabavljati Tamburaški sastav Bedem iz Bihaća. Želja i cilj organizatora je promovisanje tradicije i kultura grada Bihaća, kroz takmičenje u pripremi poznatog specijaliteta – trahane, koji treba zaštititi kao domaći brend jer u posljednje vrijeme ovaj domaći specijalitet krenuo je i u osvajanje zapadnog tržišta i kuhinja.

PROGRAM TRAHANIJADE 2019.:

09:00 -12:00 - Dolazak učesnika, priprema štandova i priprema trahane

12:00 - 13:30 Kuhanje trahane (1h i 30 min)

12:30 - 15:00 Tamburaši (zabavni dio programa)

14:00  - Žiri (degustacije i ocjenjivanje svakog skuhanog jela) te podjela tarhane posjetiteljima

14:30 -  Proglašenje najbolje skuhanih jela: prvo, drugo i treće mjesto

Izvor: