Tradicionalni Samit o Zapadnom Balkanu: Theresa May ugostila šefove država Jugoistočne Evrope

Ove godine u sklopu Berlinskog procesa, koji je organiziran na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel, političko rukovodstvo Velike Britanije sa premijerkom Theresom May na čelu ugostilo je šefove država Jugoistočne Europe na tradicionalnom Samitu o Zapadnom Balkanu.

Pored potpisivanja bilateralnih ugovora te razgovaranja o ekonomiji i poduzetništvu na prostoru Balkana, dio agende samog samita bile su i startup igre, odnosno takmičenje startup kompanija. Od 270 predstavljenih startupa, izbor je sužen na najboljih 35 od kojih je 5 bilo
iz Bosne i Hercegovine. Ono sto je zanimljivo je da su čak tri predstavnika naše zemlje porijeklom Krajišnici. Naime radi se o mladim Kladušanima Abdulmeliku Pehliću i Semir Šakanoviću te Ismiru Harambašiću iz Sanskog Mosta.

Na takmičenju, koje se ove godine održavalo u Londonu, ovi mladi Krajišnici predstavili su svoje startup projekte, a samim tim predstavili su Bosnu i Hercegovinu te ostvarili zapažene rezultate. Radi se o tri projekta,Whoopedu, HaBeetat i HRocket.

Whoopedu projekt, čiji je kreator Abdulmelik, predstavlja set igrica edukativnog karaktera za djecu od 2 do 8 godina, aplikacija je u suštini podijeljena na osnovu dječijeg uzrasta: bebe, predškolski i školski uzrast. Prema Abdulmelikovim riječima, svaka grupa sadrži 6 igrica prilagođenih uzrastu, koje prate školski kurikulum, te dva certificirana kursa. Abdulmelik je sa svojim projektom osvojio 4. mjesto što je ujedno i najbolji rezultat iz BiH. Semirov HaBeetat startup predstavlja elektronske nosače za pčelinje košnice, koje posjeduju aplikaciju na osnovu koje se tačno može znati koliko ima meda na kojoj osnovi, te temperaturu u košnici. Semir ističe da na osnovu ovog startupa, pčelari putem portala mogu razmjenjivati iskustva iz ove oblasti. HaBeetat je na startup igrama osvojio 5. mjesto.
Treći startup je HRocket Sarajevske kompanije AntColony sa Ismirom Harambašićem na čelu. Harambašić kroz HRocket, naprednim machine learningom, kroz nekoliko faza, bira najbolje kandidate za poslovne oglase. HRocket je na kraju zauzeo odlično 8. mjesto. Kroz i nakon takmičenja naši predstavnici imali su priliku upoznati se i povezati sa mnogim uspješnim ljudima iz svijeta startup poduzetništva, predstavnicima ministarstva UK-a te drugim mladim i uspješnim poduzetnicima iz susjednih nam zemalja. Svi od navedeni dobili su šansu da svoje kompanije osnuju u Ujedinjenom Kraljevstvu pod direktnim mentorstvom Odjela za međunarodnu trgovinu vlade gore navedene zemlje.

delegacija

pocetnaambasador