Traje istraga protiv grupe osumnjičenih u aferi “Respiratori“: Novalićevi advokati angažirali stranog eksperta

novalić
Angažiran stručnjak za finansijske istrage iz Njemačke

 

Odbrana premijera FBiH Fadila Novalića, koji je osumnjičen za organizirani kriminal i pranje novca u aferi "Respiratori", angažirala je stranog stručnjaka za finansijske istrage, saznaje „Dnevni avaz“.  

Prema nezvaničnim informacijama, njemački stručnjak je dobio dozvolu za postupanje u ovom predmetu, po zahtjevu advokata. Između ostalog, strani ekspert će, u interesu odbrane, ispitati bonitet kineske kompanije koja je proizvela medicinske uređaje, ali i tokove novca.

Istovremeno, kako saznajemo, Tužilaštvo BiH nastavlja istragu te se očekuje uskoro podizanje optužnice u ovom predmetu.

Inače, jučer je Sud BiH odbio žalbu Tužilaštva o ukidanju mjera zabrane premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku firme “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, osumnjičenima u aferi “Respiratori”. 

Ova žalba Tužilaštva je uslijedila nakon što sudija Suda BiH za prethodni postupak ukinuo mjere zabrane osumnjičenima.

Nakon te odluke iz Tužilaštva BiH su istakli da su ranije mjere zabrane izrečene od Suda BiH po službenoj dužnosti, a ne po njihovom prijedlogu, te naveli i to da je Sud BiH u potpunosti propustio utvrditi jesu li mjere zabrane ispunile svrhu zbog kojih su izrečene.