Tramp: Blokada vlade mogla bi trajati mjesecima ili čak godinama

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i čelnici demokrata nisu se danas uspjeli dogovoriti oko deblokade vlade i nastavili su se svađati oko Trampovog zahtjeva da se u proračunu osigura pet milijardi dolara za gradnju zida na granici s Meksikom, izjavili su zastupnici.

Dvoje demokratskih kongresnika nakon sastanka u Bijeloj kući nije potvrdilo nikakve znakove napretka u pregovorima s Trampom, a jedan je čak rekao da je predsjednik prijetio blokadom od "nekoliko mjeseci pa i godina" ako mu se ne dodijele sredstva za zid.

Tramp je sastanak ocijenio produktivnim, a predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Neni Pelosi (Nancy) nazvala ga je na trenutke svadljivim.

- Svi želimo isto, deblokirati vladu - rekao je Tramp. 

No potom je nakon novinarskog pitanja potvrdio da je zaprijetio da će, bude li potrebno, savezne agencije držati zatvorenima godinama.

- Da, jesam, apsolutno sam to rekao - kazao je Tramp u ružičnjaku Bijele kuće, te dodao da se nada da do toga neće doći, ali da je spreman na sve.

- Predsjedniku smo rekli da želimo deblokadu finansiranja vlade. No on se usprotivio. Zapravo, rekao je da će je držati zatvorenom jako dugo, mjesece, pa čak i godine - izjavio je čelnik demokrata u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer).

Djelimična finansijska blokada paralizira rad 25 posto savezne administracije, a neka od tih tijela ključna su ministarstva, pri čemu za oko 800.000 vladinih službenika nisu osigurane plaće.

- Upravo smo završili dugačak i na trenutke svadljiv sastanak s predsjednikom - rekla je Pelosi novinarima. 

- Dogovorili smo se da ćemo nastaviti razgovore - dodala je.

Bio je to prvi sastanak Trampa i demokratskih čelnika otkako je ta stranka ove sedmice preuzela Kongres nakon pobjede na izborima u novembru.

Tramp, koji za gradnju zida želi pet milijardi dolara, rekao je kako je potrebno zaustaviti nezakonite migracije i trgovinu drogom preko granice. Kada se kandidirao za predsjednika 2016., Tramp se zakleo da će zid platiti Meksiko, koji je odbio takvu ponudu.

Tramp je na današnjoj presici rekao i kako bi mogao upotrijebiti izvanredne ovlasti kako bi zid na granici s Meksikom izgradio bez odobrenja Kongresa.

Upitan je li razmišljao o proglašenju izvanrednog stanja u državi kako bi izgradio zid, Tramp je rekao: "Da, jesam. Mi to možemo. Ja nisam uspio. Možda uspijem ... Ali možemo proglasiti izvanredno stanje i izgraditi ga vrlo brzo." 

Ustav Sjedinjenih Američkih Država dodjeljuje Kongresu moć oko finansiranja savezne vlade, stoga Trampu prijete zakonski izazovi ako pokuša zaobići Kongres oko finansiranja zida.

- Možemo proglasiti izvanredno stanje zbog sigurnosti naše zemlje, naravno - rekao je Tramp. Upitan je li uvođenje izvanrednog stanja prijetnja demokratima rekao je: "Nikada nikome ne bih prijetio, ali da, ja to mogu učiniti."