Tramp naredio pripremu carina za još kineske robe

Vijest se odmah odrazila na finansijska tržišta i preokrenula trend obveznica SAD-a kojim se trgovalo po nižoj cijeni

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) uputio je svoje saradnike da nastave s uvođenjem carina za još kineskih proizvoda u vrijednosti oko 200 milijardi dolara, rekao je izvor upoznat s procesom i dodao da rokovi još nisu poznati.

Medijska kuća Bloomberg ranije u petak saopćila je da Tramp ide dalje s uvođenjem carina unatoč pokušajima Ministarstva finansija SAD da ponovo pokrenu razgovore s Kinom o prekidu trgovinskog rata. Vijest se odmah odrazila na finansijska tržišta i preokrenula trend obveznica SAD-a kojim se trgovalo po nižoj cijeni.

Tramp je prije sedam dana iznio mogućnost uvođenja carina na uvoz vrijedan 200 milijardi dolara i zaprijetio carinama za još 267 milijardi dolara robe. Američki predsjednik već je uveo carine na kinesku robu u vrijednosti od 50 milijardi dolara.

SAD su prošle godine uvezle 505 milijardi dolara robe iz Kine. No uvoz iz Kine do kraja jula povećao se za gotovo devet posto u odnosu na isto razdoblje 2017., prema uredu za statistiku SAD-a.