Tramp: Ne znam hoćemo li pomoći Evropi ako bude napadnuta, NATO nas je iskoristio

.
Tijekom svog prvog mandata od 2017. do 2021. Tramp se više puta sukobio s tradicionalnim evropskim saveznicima oko trgovine i troškova za odbranu

Donald Tramp (Trump) rekao je jučer da zna koga želi za svog potpredsjednika u predsjedničkoj utrci 2024., te dodao da će njegova predanost NATO savezu ovisiti o tome kako će se Evropljani odnositi prema Sjedinjenim Državama.

 

 

 

Trampa, vodećeg kandidata za republikansku nominaciju, voditelji su u emisiji uživo na Fox Newsu u gradskoj vijećnici u Des Moinesu pitali ko će biti kandidat za potpredsjednika na njegovoj listi.

"Znam ko će to biti"

- Ne mogu vam to stvarno reći. Mislim, znam ko će to biti - rekao je Tramp okupljenim republikanskim glasačima u Des Moinesu u Ajovi, pet dana prije nominacijskog glasanja te američke savezne države, čime će se otvoriti izbori za republikanskog predsjedničkog kandidata.

U nastavku je upitan bi li bio otvoren za popravljanje odnosa s bilo kojim od svojih suparnika u utrci, na što je odgovorio: "Oh, naravno."

Analitičari nagađaju da bi njegov potpredsjednički kandidat mogla biti jedna od dvije žene: Elise Stefanik, Trampova saveznica i visoko rangirana republikanka u Zastupničkom domu, te Niki Hejli (Nikki Haley), sadašnja suparnica koja je bila ambasadorica pri UN-u od 2017. do 2018. tijekom Trampove administracije.

"Evropske zemlje su iskoristile našu zemlju"

Trampa su pitali i o njegovom stavu prema NATO-u - pitanje je uslijedilo nakon objave u srijedu da je Tramp rekao najvišim evropskim dužnosnicima dok je bio predsjednik da Sjedinjene Države nikada neće pomoći Evropi ako bude napadnuta.

- Ovisi o tome hoće li se prema nama ponašati ispravno - odgovorio je Tramp na pitanje voditelja Foxa o njegovoj predanosti NATO savezu. 

- Gledajte, NATO je iskoristio našu zemlju. Evropske zemlje su to iskoristile.

Tijekom svog prvog mandata od 2017. do 2021. Tramp se više puta sukobio s tradicionalnim evropskim saveznicima oko trgovine i troškova za odbranu.

Trampova i Foxova tribina u gradskoj vijećnici održana je u isto vrijeme kad i republikanska debata u Des Moinesu, kojoj Tramp ponovno nije prisustvovao kako bi pokazao da je iznad svojih glavnih stranačkih suparnika za predsjedničku nominaciju Hejli i guvernera Floride Rona Desantisa (DeSantis).

Prema anketi Reuters/Ipsos provedenoj u utorak, Tramp zadržava uvjerljivo vodstvo za stranačkog kandidata protiv predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) na izborima 5. novembr. Anketa mu daje 49 posto republikanskih glasova, ispred Hejli s 12 posto i Desantisa s 11 posto.